PKS

Prestižno tržište Kraljevine Bahrein otvoreno je za proizvode iz Srbije dok prostor za proširenje saradnje privrednici dve strane vide u poljoprivredno-prehrambenoj industriji, sektoru logistike, IT i telekomunikacijama.

U okviru dvodnevne posete delegacije Bahreina Srbiji, u Palati Srbije organizovan je danas poslovni susret Srbija – Bahrein, na kojem je 20 srpskih kompanija predstavilo svoje poslovanje i potencijale za saradnju sa Kraljevinom Bahrein.

„Otvaramo potpuno novo tržište. Danas su prisutni predstavnici investicionog fonda iz Bahreina koji raspolaže kapitalom preko 10 milijardi dolara za investiranje u Evropu, Severnu Afriku i Bliski Istok“, izjavio je Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije. On je dodao da Bahrein želi da napravi snažne logističke centre širom sveta i da to predstavlja značajan prostor za saradnju sa privrednicima iz Srbije.

Nj.E. Kalid Omar Mohamed Al Romaihi, izvršni direktor Državnog investicionog fonda Bahreina istakao je da će u narednom periodu ovaj investicioni fond više ulagati u Evropi i u prijateljskim zemljama, poput Srbije. U fokusu za investicije pored sektora nekretnina, finansija, biće i prehrambena industrija.

Iskustvo poslovanja na tržištu Bahreina predstavila je kompanija VodaVoda, čiji je istoimeni proizvod već pozicioniran na tom tržištu, a kao premijum proizvod postala je i zvanično piće bahreinskog dvora.

„VodaVoda se, kao jedna od najkvalitetnijih arteških voda sveta, izvozi u čak 15 zemalja, i to je dokaz da za kvalitetne proizvode iz Srbije ima mesta ne samo u Bahreinu, već i na svim razvijenim tržištima sveta. Želimo da svojim primerom promovišemo izvoz kao moguće i efikasno rešenje za postizanje dodatne stabilnosti i diversifikaciju komercijalnih rizika, posebno tokom krize izazvane pandemijom Kovid-19 kojoj svedočimo“, kaže Vojin Đorđević, kreator i osnivač brendova VodaVoda i Gorki list.

Ukupna robna razmena Srbije i Bahreina u 2020. godini iznosila je 40,7 miliona dolara. U Bahrein smo prošle godine najviše izvozili gume za automobile, jabuke, mineralnu vodu, električne mašine i opremu, testenine… Uvozili smo najviše sirovi aluminijum, različitu vojnu robu, tkaninu i drugo.

Uvodnim obraćanjima, skup su otvorili Branislav Nedimović, potpredsednik Vlade RS i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Siniša Mali, ministar finansija u Vladi Srbije, a privrednicima se obratio i Nj.E. Kalid Ibrahim Humaidan, izvršni direktor Odbora za privredni razvoj Bahreina, koji je predstavio podršku kompanijama koje se opredele da investiraju u toj zemlji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here