EPA/ALEXANDER NEMENOV / POOL

Ideja uvođenja sankcija Rusiji zbog događaja u Belorusiji je „još jedno političko bunilo Poljske“, izjavio je ruski senator Oleg Morozov za Sputnjik.

– To se ne može nazvati nikako drugačije nego još jedno političko bunilo – rekao je Morozov.

On je naglasio da je Poljska odavno navikla da za sve svoje probleme krivi Rusiju, tako da je „ovo samo nastavak dugogodišnje antiruske kampanje Poljske protiv Rusije. U tim izjavama nema ničeg novog i konkretnog“, precizirao je Morozov.

Ranije je član Evropskog parlamenta iz Poljske Jacek Sariuš-Voljski predložio da se Rusiji uvedu sankcije zbog događaja u Belorusiji, gde već nekoliko dana nakon predsedničkih izbora traju protesti. Prema njegovom mišljenju, „ako se neutrališe uloga mešanja Rusije ili čak aneksije, Belorusi će se sami snaći u izgradnji demokratije“.

Izbori i protesti u Belorusiji

U Belorusiji već četvrti dan traju protesti građana nezadovoljnih organizacijom i rezultatima izbora. Sva četiri opoziciona kandidata saopštila su da ne prihvataju rezultate izbora. Tokom protesta izbili su sukobi sa policijom. Za razbijanje demonstranata snage bezbednosti koristile su vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kako je saopštio MUP zemlje, jedna osoba je poginula, a mnogi su zbog povreda hospitalizovani.

Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima održanim 9. avgusta pobedio je aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,08 odsto osvojenih glasova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here