EPA-EFE
Jaroslav Kačinjski

Vlasti u Varšavi pred svake izbore govore o “nemačkom diktatu”, istražuju ko su “nemački agenti” u Poljskoj i nadaju se što većem broju glasova. Jaroslavu Kačinjskom je do sada odlično išlo sa tim receptom.

Bez obzira radi li se o migracijama ili bezbednosti, Berlin je uvek kriv – to je narativ poljske vladajuće stranke Pravo i pravda. Ne prođe dan a da se u nekoj emisiji državne televizije TVP u negativnom kontekstu ne pojavi reč “Niemcy”.

Nakon što je Poljska na poslednjem samit EU u Granadi (peti oktobar) blokirala migracioni pakt Evropske unije, na poljskoj državnoj televiziji se danima mogla čitati poruka o „nemačkom migracionom paktu i apsurdnoj prisilnoj solidarnosti“.

Time se kritikovalo nemačko insistiranja na solidarnosti članica EU u prihvatu izbeglica.

Poljski državni mediji odavno preuzimaju narativ vladajuće stranke i tako je podržavaju. Pridev „nemački“ postao je sinonim za „zlonamerno“ i „antipoljsko“.

“Nemci nas gledaju s visine”

U predizbornim govorima šef Prava i pravde Jaroslav Kačinjski upozorava da ne treba biti previše blizak zapadnom susedu. „Nemci na nas gledaju s visine“, kaže.

Poljska, dodaje Kačinjski, ne sme imati Stokholmski sindrom spram Nemačke, da kao „žrtva zavoli svog krvnika“.

– Nemačka nije svetska sila, to je samo jaka regionalna sila! Ali Berlin bi opet rado hteo da bude svetska sila! – viče Kačinjski u mikrofon na mitinzima, aludirajući na doba nacizma i rata koji je počeo napadom Nemačke na Poljsku.

Kačinjski poziva birače da pročitaju memoare bivšeg kancelara Helmuta Kola i vide da su Nemci tobože i nakon pada komunizma tretirali Poljsku kao manje vrednu. Uostalom – to je krunski argument – Berlin odbija da priča o ratnim reparacijama.

Najprljavija kampanja u istoriji

– Ovo je najprljavija predizborna kampanja u poljskoj istoriji – tvrdi David Gregož, šef varšavske kancelarije Fondacije “Konrad Adenauer” koja je bliska nemačkim Demohrišćanima.

Kaže, poljska vlast u predizbornoj kampanji „opsesivno napada partnere poput Nemačke i Ukrajine, i to iz čiste unutrašnje političke kalkulacije“.

Sa istom strašću Pravo i pravda napada glavnom izazivača, šefa liberalne opozicije Donalda Tuska. Taj bivši premijer Poljske važi za čoveka koji neguje prijateljski odnos prema Berlinu. Tako je 2014. uz veliku podršku bivše kancelarke Angele Merkel postao i predsednik Evropskog saveta.

Od tada ga Kačinjski i njegovi istomišljenici vređaju kao „nemačkog agenta“, „izdajnika“ ili „marionetu Nemaca“.

Današnji premijer Mateuš Moravjecki nedavno je Tuska nazvao „najvećom štetočinom poljske politike“, te ga je uporedio s pitonom, jednom od najvećih zmija na svetu: „On se priljubljuje, kako bi zadavio.“

Tvrdnja da Tusk navodno zastupa nemačke interese može se čuti prvenstveno u kontekstu migracija. Liberal Tusk podržava evropsko rešenje. „Tusk bi da pomogne Berlinu da Poljsku preplavi ilegalnim uljezima“, kaže o tome Moravjecki na mitinzima.

Šolcu „pukao film”

Berlin do sada nije reagovao na provokacije iz Varšave, doduše, broj zvaničnih susreta bio je sveden na minimum. Ali nedavno je saveznom kancelaru Olafu Šolcu bilo dosta svega.

Povod je bila nova korupcionaška afera oko poljskih viza. U više poljskih konzulata se očito uz plaćanje mita izdavalo desetine hiljada poljskih šengenskih viza, zahvaljujući kojima su došljaci iz Poljske mogli da naprosto odu u Nemačku.

Šolc je zato kritikovao porast broja izbeglica na granici dve zemlje. On je Varšavi poručio da, ko dođe u Poljsku – onde treba i da traži azil i dobije fer postupak.

Posle toga su ministri iz poljske vlade poručili da su Šolcove izjave „drsko“ mešanje u poljsku predizbornu kampanju.

David Gregož iz Fondacija „Konrad Adenauer“ ipak kritikuje i Berlin. Kaže, sa Poljskom nije lako razgovarati, ali se razgovor ne sme zanemariti.

– Držanje nemačke vlade je kontraproduktivno – smatra Gregož, koji tvrdi da nema napora oko poboljšanja bilateralnih odnosa.

Politički kapital Prava i pravde

Što su motivi vlasti u Poljskoj da vode antinemačke kampanje? Taktika i ideološki razlozi, tvrde stručnjaci.

Iza svega, kako se smatra, stoji stranački šef Kačinjski. On nikada nije krio svoj animozitet prema Nemačkoj. Kada se takva retorika godinama ponavlja, onda dobije i svoje poklonike.

– Oko šest do sedam posto birača očekuje takvu retoriku od Prava i pravde, ostalima je to svejedno, ali im ne smeta – kaže Gregož.

Totalna kritika Berlina se ukorenila u poljskom društvu, to pokazuje i Nemačko-poljski barometar – reprezentativna anketa koja se sprovodi već dvadeset godina.

– Sve više Poljaka negativno ocenjuje razvoj u Nemačkoj, baš kao i stanje u kojem se nalaze njemačko-poljski odnosi – priča Anješka Lada, autorka istraživanja.

Pre tri godine je 72 odsto Poljaka bilo mišljenja da je odnos s Nemačkom dobar, a samo 19 odsto je reklo da je loš. Ove godine pak, 47 odsto ispitanika u Poljskoj bilateralne odnose smatra dobrim – a 39 odsto lošim.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here