Poljska (ne)šalje vojsku na istok

0

Varšava pomera vojsku ka istoku zbog sukoba u susednoj Ukrajini
 

Šemonjak je poljskim medijima objasnio da je agenciji AP govorio isto što i prošle sedmice njima – da će Poljska u okviru modernizacije i jačanja svoje armije pojačati svoje vojne baze na istoku zemlje.

 

"Agenciji AP rekao sam isto što u četvrtak i poljskim medijima. AP je to zasenila naslovom o ‘hiljadama vojnika’. Nikakav broj nisam pominjao", reagovao je Šemonjak na Tviteru na izveštaj AP o jačanju istočnih baza u Poljskoj.

 

Ministar odbrane je poljskim medijima rekao da nije u pitanju neka nervozna reakcija zbog krize u Ukrajini i zategnutih odnosa sa Moskvom pošto se premeštanje vojnika i teške vojne tehnike u istočne baze u Helmnu, Šedlcama i Suvalkama obavlja u dužem periodu i biće okončano tek 2017. godine.

 

Poljska i NATO

Poljska se učlanila u NATO 1999. godine, ali je veći dio njene armije od 120.000 vojnika smešten duž zapadne državne granice. Taj raspored nasleđen je iz vremena kada je zemlja bila dio sovjetskog bloka.

Agencija AP, je nešto ranije prenela izjavu Tomaša Šemonjaka da će Poljska  premestiti nekoliko hiljada vojnika prema svojoj istočnoj granici u okviru istorijske reorganizacije vojne strukture iz vremena hladnog rata.

 

Sjemonijak je, prenela je agencija AP, rekao da su trupe neophodne na istoku zbog sukoba u susednoj Ukrajini.

 

 

"Geopolitička situacija se promenila. Imamo najveću bezbednosnu krizu od hladnog rata i moramo izvući pouke iz toga", rekao je Sjemonijak.

 

 

On je dodao da će najmanje tri vojne baze na istoku dobiti popunjavanje kapaciteta sa sadašnjih 30 odsto na skoro 90 odsto do 2017. godine i da će u ove baze biti premještena dodatna vojna oprema.

 

Strategija nacionalne bezbednosti

Poljska televizija TVN24 podsetila je da je ovih dana Biro nacionalne bezbednosti završio novu strategiju nacionalne bezbednosti i da se čeka samo potpis predsednika Poljske Bronjislava Komorovskog.

 

Strategija polazi od toga da u susedstvu Poljske sada postoji rizik od izbijanja regionalnih i lokalnih sukoba u koje posredno ili neposredno može biti uvučena i Poljska.

 

"Rusija je od zemlje sa kojom je trebalo razvijati partnerske odnose i zbližavanje preko njenih zajednički aktivnosti sa NATO sada postala zemlja koja obnavlja hegemonističku poziciju na uštrb svog okruženja", citira iz nove strategije poljska televizija TVN24.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here