EPA/ZURAB KURTSIKIDZE

“Izjava predsednika Francuske Emanuela Makrona o tome da je NATO „na samrti“ je neutemeljena i diktirana je njegovom ličnom željom za saradnjom sa Rusijom i Kinom na štetu Evrope”, tvrdi poljski politički analitičar Greg Levicki, prenosi „Brisels tajms“.

Prema njegovom mišljenju, zapravo je Francuska blizu toga da bude „na samrti“, dok je NATO, poput francuske katedrale Notr Dam – oslabljen posle požara, ali nije mrtav.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je u intervjuu za list „Ekonomist“ saopštio da želi da od Evrope napravi geopolitičku silu, podseća poljski analitičar. Međutim, problem je u tome što Makron namerava da ojača Evropu tako što će uništiti „glavni izvor njene snage“ – NATO.

– Prikriveni smisao Makronove izjave je sledeći – Evropa treba da zaboravi na Zapad kao civilizovano društvo, jer to više nema smisla. Umesto toga, ona treba da se odnosi ka drugim velikim silama (Rusiji i Kini) kao prema ekvivalentima SAD, kada je reč o pouzdanim savezima – objašnjava Levicki.

– Makronove izjave prema „Kremaljskom udžbeniku“ o tome da je NATO „na samrti“ biće praćene aktivnijim bilateralnim pregovorima sa Rusijom i Kinom – smatra analitičar.

Međutim, Levicki se slaže da NATO danas nije u najboljem stanju. Kako je rekao, „Alijansa je slična katedrali Notr Dam, koja je oslabljena nakon požara, ali sigurno nije mrtva“.

Prema njegovom mišljenju, dijagnoza „na samrti“ pogodnija je za Francusku koja se nalazi u „kritičnoj situaciji“.

– Izgleda da francuski predsednik nije sposoban da se izbori sa unutrašnjim problemima, pokušava da ostvari liderstvo na međunarodnom planu pomažući stranim silama da potkopaju temelje Transatlantskog saveza. Nacionalista Makron spreman je da žrtvuje Zapad i EU, očekujući da će biti na dobitku nakon novog rasporeda sila u svetu nakon što SAD izgube liderstvo – zaključuje Levicki.

1 COMMENT

  1. Gospodine Levicki.vi ste kao drzava bolesni za NAT-om,kako vi tako i politicki vrh poljske mislite da ce vas NAT-o stititi od Rusije, a ne pitate se sta cete vi Rusiji.Rusija je vele sila i to vi hteli da priznate ili ne,ali Rusija nije Amerika da okupira da bi vladala i pljackala.Ako niste znali nema tog evropljanina koji ce slati svoju decu da ginu zbog vase lude glave.Rusija sas je spasila od fasizma ali izgleda da kod vas jos uvek ima struje fasizma

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here