EPA-EFE
Predsednik Rusije Vladimir Putin

Poljski predsednik Andžej Duda pozvao je na povećanje sankcionog pritiska na Rusiju i ograničavanje mogućnosti „Gasproma“ u Evropskoj uniji, uoči sastanka ministara spoljnih poslova EU na kojem će se razgovarati o koracima prema Rusiji zbog situacije oko Alekseja Navaljnog.

U intervjuu za „Fajnenšel tajms“, Duda je razgovor o pooštravanju sankcija nazvao „apsolutno opravdanim“, s obzirom na ponovno ujedinjenje Krima sa Rusijom.

– Jedini način da se to uradi (da se Rusija natera da promeni politiku) bez pušaka, topova i bombi je uz pomoć sankcija. Stoga smo spremni da pomognemo u postizanju konsenzusa po ovom pitanju – rekao je poljski predsednik.

S tim u vezi, predsednik Poljske predložio je da se deluje putem pritiska na „Gasprom“, a predlog je dat u svetlu rasprave o ideji zaustavljanja izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ zbog situacije sa Navaljnim, kako se navodi u rezoluciji Evropskog parlamenta koja je usvojena prošlog četvrtka. Na potrebi da Evropska unija odustane od „Severnog toka 2“ takođe insistiraju Sjedinjene Američke Države čiji je cilj da snabdevaju Evropu svojim tečnim gasom.

– Mislim da ako ograničimo mogućnost ekonomskog funkcionisanja ‘Gazproma’ u EU, a posebno u pogledu zaključivanja novih (sporazuma) o investicijama, onda će situacija sa pitanjima kao što je poštovanje međunarodnog prava, kao i ljudskih prava i političkih prava u Rusiji, početi da se kreće napred, jer će ovo biti ozbiljan korak u oblasti ekonomskih interesa Rusije – rekao je on.

Glavni ruski partner za „Severni tok 2“ u Evropskoj uniji – Nemačka – nastavlja da insistira na tome da gasovod treba da se izgradi, što je prošlog četvrtka potvrdila kancelarka Angela Merkel. U nedelju je isti stav zauzeo i koordinator nemačke vlade za Rusiju Johan Zathof, koji je u intervjuu za „Zarbriker cajtung“ izjavio da je protiv novih sankcija Rusiji i pozvao da se sudbina „Severnog toka 2“ ne povezuje sa hapšenjem Alekseja Navaljnog.

Neodobrene protestne akcije održane su u subotu u različitim gradovima Rusije. Pristalice opozicionog lidera Alekseja Navaljnog pozvale su ljude da izađu na ulice. Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova i Generalno tužilaštvo više puta su upozoravali na odgovornost i organizatora i običnih učesnika na neodobrene akcije.

2 COMMENTS

  1. Da, sankcije Rusiji i teranje Rusije ka Kini i Aziji. A da se Evropa smrzne. Ali zato ce poljskimpeerima prekookeanski prijatelji slati …

  2. nepostoji nikakova mogucnost za poboljsanje odnosa istoka i zapada jedini nacin divljeg rasta na zapadu jeste obrezivanje vrhova te nekulture

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here