EPA-EFE
Poljski vojnici na granici sa Belorusijom

Poljski predsednik Andžej Duda potpisao je ukaz o uvođenju vanrednog stanja na granici sa Belorusijom zbog situacije sa ilegalnim migrantima i predstojećih rusko-beloruskih vežbi “Zapad 2021”, izjavio je portparol šefa države Blažej Spihalski.

Prema najnovijim podacima, poljski graničari su od početka avgusta registrovali više od pet hiljada pokušaja nezakonitog ulaska na teritoriju zemlje. Poređenja radi, navodi se da ih je tokom cele 2020. godine bilo samo 120. Predsednika Poljske je vlada zamolila za uvođenje specijalnog režima. On će biti na snazi 30 dana sa mogućnošću produžavanja.

– Predsednik nije doneo odluku o uvođenju vanrednog stanja samo zbog onoga što se dešava direktno na granici – pričamo o ljudima koji se kreću blizu granice na beloruskoj strani, i takođe, naravno, u kontekstu vojnih manevara koji će se odvijati u blizini granica naše zemlje – rekao je Spihalski.

Praktična faza zajedničkih strateških vežbi Rusije i Belorusije biće održana od 10. do 16. septembra na devet pologina u Rusiji i pet u Belorusiji. U vežbama će učestvovati oko 200.000 ljudi, više od 80 aviona i helikoptera, do 760 jedinica borbene tehnike. U Belorusiji će učestvovati skoro 13.000 ljudi, preko 30 aviona i helikoptera i do 350 jedinica borbene tehnike.

Ranije je “Frankfurter algemajne cajtung” pisao da su poljski vojnici počeli da grade zid od bodljikave žice na granici sa Belorusijom. Zid je visok 2,5 metra i treba da spreči ulazak izbeglica u državu Evropske Unije.

U poslednje vreme Litvanija, Letonija i Poljska javljaju o rastu broja privedenih ilegalnih migranata na granici sa Belorusijom. Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da Minsk više neće sprečavati priliv ilegalnih migranata u zemlje EU – zbog sankcija Zapada za to nema ni novca ni snage.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here