EPA-EFE/LEONID SCHEGLOV
Migranti na granici Poljske i Belorusije

Poljska razmatra mogućnost uvođenja strogih sankcija protiv Belorusije, uključujući i zatvaranje graničnih, tranzitnih i trgovinskih prelaza, izjavio je danas poljski premijer Mateuš Moravjecki na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojom estonskom koleginicom Kajom Kalas.

– Razmatramo (uvođenje) sve ozbiljnijih ekonomskih sankcija, uključujući i zatvaranje poljsko-beloruske granice od strane Poljske – rekao je poljski premijer, napominjući da će sve zavisiti od delovanja beloruskih vlasti, preneo je TAS S.

– Želimo da (beloruskom predsedniku Aleksandru) Lukašenku damo šansu da se povuče i vrati migrante u njihove matične zemlje – rekao je Moravjecki.

– Ali migranti se još nisu vratili – istakao je on.

Napomenuo je i da postoji snimak na kome se vidi kako beloruske službe upućuju migrante kako da napadnu poljske snage bezbednosti.

– To znači da će akcije beloruskih službi verovatno dovesti do eskalacije situacije – primetio je Moravjecki.

– Spremni smo da zatvorimo nove prelaze, tranzitne i trgovinske mogućnosti kako bismo izvršili ekonomski pritisak – rekao je poljski premijer.

– Danas, na istočnoj granici Poljske, imamo posla sa novom vrstom rata, u kojem migranti i dezinformacije služe kao oružje, suočavamo se sa hibridnim ratom – naveo je Moravjecki, okrivivši rukovodstvo Belorusije i Rusije za ono što se dešava.

Prema njegovim rečima, osim migracione krize, pretnju istočnim granicama EU i NATO predstavljaju veštački izazvana energetska kriza i rastuća vojna aktivnost Rusije u blizini Ukrajine.

1 COMMENT

  1. Izgleda da je i Vatikan na kraju sa latinskim. Tako i treba – ko nece da slusa, mora da oseti. Bednice, samo napred.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here