EPA
Avion F-16 (Foto: Ilustracija)

Potencijalna isporuka borbenih aviona tipa F-16 Ukrajini bila bi težak zadatak jer podrazumeva dugotrajnu obuku, izjavio je u današnjem intervjuu za Poljsku TV zamenik ministra odbrane Poljske Marčin Ocijepa.

– To nisu automatske puške koje možete jednostavno nekome da date – rekao je on, prenosi agencija TASS.

Odgovarajući na pitanje koliko traje obuka posade borbenog aviona F-16, poljski vojni zvaničnik je rekao da taj proces traje “više meseci”.

– Ako se obuka ubrza, mislim da može da traje šest meseci. Ali to se radi samo u hitnim situacijama. U redovnim okolnostima obuka traje mnogo duže. Pored toga, potrebni su i infrastruktura i logistika. Zbog svega navedenog ova operacija bila bi komplikovana – objasnio je Ocijepa.

Američki predsednik Džozef Bajden poručio je u ponedeljak da SAD neće isporučivati Ukrajini borbene avione F-16, a drugi zamenik ministra odbrane Poljske Vojčeh Skurkijevič potvrdio je juče da pitanje moguće isporuke poljskih ratnih aviona F-16 Ukrajini nije predmet bilo kakve rasprave na zvaničnom nivou.

Ranije je i britanski premijer Riši Sunak naglasio da njegova zemlja smatra da je necelishodno snabdevati Kijev borbenim avionima u ovom trenutku, a nedavno su i nemački kancelar Olaf Šolc, i ministar odbrane te zemlje Boris Pistorijus više puta ponovili da Nemačka neće slati Ukrajini borbene avione.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here