EPA-EFE
Donald Tusk

Poljski premijer Donald Tusk, uz podršku predsednice vlade Danske Mete Frederiksen, pozvao je Evropsku uniju da što pre napravi svoju “gvozdenu kupolu”, moćni sistem protivvazdušne odbrane poput onog koji od raketa i dronova brani Izrael.

– Napad Irana na Izrael pokazao je koliko je važno da i mi dobijemo takav sistem. Nema razloga da Evropa nema svoj štit protiv raketa i dronova. Evropa se nalazi u zoni opasnosti. Pomislimo samo na tren šta bi bilo sa Izraelom da nema gvozdenu kupolu – kazao je Tusk na konferenciji za novinare sa danskom premijerkom.

Donald Tusk je još rekao da je napad Irana na Izrael, kojim je zvanični Teheran započeo novu fazu otvorenog rata na Bliskom istoku, pokazao da je svet na ivici, uloge su podeljene, a na jednoj strani ose su Rusija i Iran koji se ponašaju kao vojni saveznici.

– Isti iranski dronovi napadaju ukrajinska naselja. Isti dronovi su napali Izrael. Uloge su podeljene. Zna se šta je crno, a šta belo. Moramo da promenimo decenijsku paradigmu u Evropi koja je polazila od toga da rata neće biti, a da smo pod američkim odbrambenim kišobranom – rekao je Tusk.

Poljski premijer dodao je da ako se u ičemu slaže sa bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom to je da evropski saveznici u NATO moraju da izdvajaju minimun dva posto BDP godišnje za odbranu.

– Mislim da je sada stanje bolje nego 2014. godine kada sam bio premijer, a tada je bio početak agresije Rusije na Krim i Donbas. Sećam se kako je teško bilo da mobilišem evropske lidere. Ne delim pesimističke ocene. Premijerka je pomenula odluku Nemačke da se Ukrajini pošalje sistem ‘Patriot’. To nije samo simbolični gest. Pre šest meseci teško je bilo zamisliti da bi Nemci poslali takav sistem – kazao je poljski premijer o volji Evropljana da i dalje pomažu Kijevu.

Danska premijerka potvrdila je da se slaže da EU mora nastaviti da podržava Ukrajinu i više radi da ojača svoju bezbednost, kako ruski predsednik Vladimir Putin ne bi mogao da menja granice silom.

– Nadamo se i da će se naći rešenje u američkom Kongresu i da će Ukrajini stići nužna pomoć. SAD moraju da učine više, a i mi moramo da učinimo više i da ojačamo svoju odbranu. Ima zemalja koje su se više oslanjale na svoje saveznike, ali sada puno članica ide na izdvajanja od dva odsto BDP. Poljska je primer za ugled u jačanju bezbednosti – kazala je Mete Frederiksen.

3 COMMENTS

  1. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

  2. SRBIJA JE NA ZAPADU U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE..

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here