pixabay.com
Foto: Ilustracija

U aktuelnoj situaciji u regionu Baltičkog mora Poljska igra ključnu ulogu i dužna je da doprinese jačanju NATO snaga u regionu kako bi se stvorio dovoljan borbeni potencijal za pružanje otpora Rusiji, kako se Moskva nikada ne bi ni usudila na primenu sile, smatra poljski analitičar Miloš Gac.

Prema njegovim rečima, Rusija pod vođstvom Vladimira Putina pokušava da povrati svoj uticaj nad zemljama bivšeg Istočnog bloka, a Baltičke zemlje samostalno nisu u stanju da pruže adekvatan otpor, prenosi Poljski radio.

– U slučaju da se pokrenu borbe, Baltičke zemlje bi pretrpele potpuni krah. Upravo stoga je Poljska i dužna da se brine o borbenom potencijalu Alijanse kako bi se Rusija obuzdala u tom regionu – ocenio je.

Gac obrazlaže i da postoje nekoliko problematičnih scenarija u slučaju eventualne agresije Rusije.

Prvi je napad iz Belorusije preko Bresta, budući da taj put vodi direktno do Varšave, a ne treba zaboraviti da Rusija sprovodi brojne vojne vežbe upravo u toj zemlji. Drugi je Švedska, a pre svega ostrvo Gotland, jer u slučaju da ga Rusija zauzme, time bi stvorila „zatvorenu zonu“, te bi u potpunosti paralisala NATO snage u tom regionu.

– Porast tenzija na Baltičkom moru ne posustaje. Ruski avioni konstantno lete duž granica zemalja Baltičkog regiona, a svedoci smo konstantnog jačanja ruske Baltičke flote. Rusija sve to objašnjava time da su u pitanju sušte vojne vežbe, ali nije teško zaključiti da bi isto tako to moglo biti i uvežbavanje napada – dodaje.

2 COMMENTS

  1. Ne bojte se Polaci i smrdljivci vas i vašu poljsku neće Rusja zauzeti, samo i u tom slučaju da vi poljaci i gmizavci provocirate sibirskog medveda i mislite da on spava a on je budan i čim vi gmizavci dođete do blizu njega neće vas niko odbraniti. Molim vas pustite vi te propagande SAD. To vam je bolje nego modri da budete.
    Ni Ukrajinska Armija čak je i jača od vaše poljske armije gde nije za podcenjivanje i sa malo doturenog ruskog naoružanja onoj Oblasti Dombas gde većinom Rusi žive ne može Ukrajinska vojska ni da proviri blizu. Sad zamislite kada bih rusija ubacila samo njenu levu ruku kako bi se Ukrajina sprovela. A za vas poljake potrebno je samo polovina leve ruke a za SAD i NATO potrebno je obadve ruske šake.

  2. Poljaci su dovoljno glupi da se sami uniste. Rusi bi imali toliko gordosti da ih, posle postavljanja ruskonemacke granice na reci Visli, i ne pogledaju. Jos ce se vatikanska mafija cuditi svojoj gluposti i zalice za Slovenima. Ali, vec sad su sve prokockali.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here