Tanjug

Polaganjem venaca na grobnom polju “Topole” u spomen-području Donja Gradina, u Republici Srpskoj, danas je odata počast žrtvama koncentracionog logora Jasenovac i obeležen Dan sećanja na žrtve ustaškog zločina u Drugom svetskom ratu.

Na tom najvećem stratištu logora Jasenovac, na grobnom polju “Topole” u ime institucija Republike Srpske i Srbije i Crne Gore vence su položili predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić.

Sa njima su srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić i premijer Srpske Radovan Višković.

Cveće i vence su položili i predsednik banjalučkog Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata Dobrila Kukolj, ambasador Izraela za BiH sa sedištem u Tirani Galit Peleg i predsednik Udruženja Roma Srbije Dragoljub Arsović, predstavnici institucija Republike Srpske, predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama u BiH, kao i predstavnicima institucija Srbije.

Cveće su položili predstavnici diplomatskog kora, kao i ostale delegacije.

Nakon polaganja venaca i cveća, na grobnom polju “Košute” biće služen parastos i pomen žrtvama ustaškog zločina – genocida NDH.

Obeležavanju prisustvuju i predsednik privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić, ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici, predstavnici diplomatskog kora, predstavnici SUBNOR-a RS, delegacija Trećeg pešadijskog puka Oružanih snaga BiH, Srba sa Kosova, Udruženja Roma RS, Srpskog narodnog veća iz Hrvatske i nevladinih organizacija iz RS koje okupljaju bivše borce, porodice poginulih i bivše logoraše.

Prema podacima spomen-područja Donja Gradina, u zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je stradalo 20.000 dece.

U Kozarskoj Dubici, sinoć je, povodom Dana sećanja na nevino stradale žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac, održana memorijalna akademija “Tuga koja treja ceo život”, a jutros je u 8.30 časova služena liturgija u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here