twitter/fam.mk

Komemorativni skup u znak sećanja na srpske vojnike stradale u bici na Kajmakčalanu, u Prvom svetskom ratu, održan je danas kod spomenika u Egzaplatanosu u Grčkoj, u prisustvu srpskih i grčkih zvaničnika.

Pomen srpskim vojnicima, koji su se 1916.godine borili na Kajmakčalanu, služili su sveštenici Grčke pravoslavne crkve, a u ime delegacije Vlade Srbije venac je položio državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić.

Počast srpskim vojnicima odali su i predstavnici Vojske Srbije, a komemorativnom skupu su prisustvovali i studenti Vojne akademije i Kriminalističko-policijskog univerziteta, članovi boračkih udruženja i organizacija i meštani Egzaplatanosa.

Državni sekretar Zoran Antić zahvalio je grčkom narodu na svemu što je u prošlosti učinio za Srbe i istakao da tegobe i muke kroz koje je prošao u Velikom ratu, srpski narod ne bi savladao da nije bilo topline i bratske ljubavi Grka.

– Puno nam je srce kad vidimo da naša braća Grci vode računa o našoj istoriji i našim spomenicima – rekao je Antić.

Gradonačelnik Arideje Bacis Hristos istakao je da postoji snažna veza između srpskog i grčkog naroda i da ih spaja mnogo više od zajedničke pravoslavne vere.

– Istorija je pokazala da je srpski narod u više navrata odolevao raznim iskušenjima, a tako je, vidimo i danas. Nadamo se da će Srbija odoleti tome, kao što je i ranije uspevala – rekao je Hristos koji je predložio da se kod spomenika u Egzaplatanosu svake godine odžava komemorativni skup u znak sećanja na stradale srpske vojnike.

Bitka na Kajmakčalanu, najvišem vrhu planine Nidže, na granici današnje Severne Makedonije prema Grčkoj, vođena je u okviru proboja Solunskog fronta od 12. do 30. septembra 1916. godine.

Ovom pobedom srpska vojska je uspela da zaustavi bugarsku ofanzivu vođenu protiv položaja francuskog generala Morisa Saraja i to je bila prva pobeda srpske vojske u Prvom svetskom ratu posle napuštanja Srbije 1915.godine.

U toj bici poginulo je blizu 460 srpskih vojnika, čije mošti počivaju u spomen-kosturnici na vrhu Kajmakčalana, a ranjeno je oko 2.000 pripadnika srpske vojske.

Delegacija Srbije prisustvovaće sutra komemoraciji na srpskom i savezničkom vojničkom groblju Zejtinlik u Solunu, koja će biti održana povodom obeležavanja 101. godišnjice proboja Solunskog fronta

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here