pixabay.com

Satovi u većini australijskih država i teritorija vratiće se sat unazad prve nedelje aprila, pošto se letnje računanje vremena završava za ovu godinu dana.

Naime, letnje računanje vremena završava se u tri sata ujutro 2. aprila 2023. Pomenutih sat vremena ponovoće se “dodati” u nedelju, 1. oktobra, u dva sata posle ponoći.

Promena će milionima Australijanaca omogućiti dodatni sat sna.

Bitno je napomenuti da se satovi pomeraju za sat vremena unazad u nedelju, 2. aprila, tako da će se prebaciti sa tri na dva sata ujutru.

Naravno, letnje računanje vremena se ne primenjuje širom Australije.

Novi Južni Vels, Viktorija, Australijska Prestona Teritorija, Tasmanija i Južna Australija prate letnje računanje vremena, ali Kvinslend, Severna Teritorija i Zapadna Australija ne.

To znači da stanovnici poslednje tri države i teritorije ne moraju ništa da rade sa časovnicima 2. aprila.

Dok su u manjini, te jurisdikcije nisu jedine u pristupu letnjem računanju vremena. Naime, i velike nacije poput Kine i Indije su, među mnogima, koji to ne primenjuju.

Sa završetkom letnjeg računanja vremena, razlike u Australiji postaju malo jednostavnije, jer gubimo dve vremenske zone, padajući sa pet, u tokom leta, na tri.

Od 2. aprila, ceo Kvinslend, Novi Južni Vels, Kanbera, Viktorija i Tasmanija biće po australijskom istočnom standardnom vremenu (AEDT).

Pola sata iza biće Severna Teritorija i Južna Australija po australijskom centralnom standardnom vremenu (ACST), iako, neobično, grad Broken Hil u NSW, takođe koristi, ACST umesto AEDT.

Još sat i po iza, dakle puna dva sata iza istočnih država, biće Zapadna Australija po AWST-u.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here