Pomoć Amerike za masovne ubice

0

Šestorica Albanaca osuđenih na doživotne kazne zatvora zbog masakra na Smiljkovskom jezeru blizu Skoplja, gde su na monstruozan način iz automatskih pušaka i pištolja 2012. godine pobili petoricu makedonskih ribolovaca, tačka na "Slučaj Monstrum" još nije stavljena. Advokati osuđenih Albanaca još nisu dobili pismena obrazloženja za izrečene kazne, a u slučaj već zatvoren sudskim presudama umešao se i koalicioni partner u Vladi, lider Demokratske unije za integraciju Ali Ahmeti.

Razumevanje: Nikola Gruevski i Ali AHmeti
 

Uz odobrenje premijera Nikole Gruevskog, Ahmeti je od FBI zatražio da nadgleda ceo sudski postupak u "Slučaju Monstrum".
Dvojica koalicionih partnera na vlasti su se saglasili da je to potrebno kako bi svi imali poverenja u proces.
– Iako je ovo pitanje iz oblasti sudstva i prava, ono direktno zadire u međuetničke odnose. Za nas je to jako važno. Smatramo da bi međunarodni nadzor povećao kredibilitet procesa, koji je u suštini osetljiv i vrlo složen. U tom smislu tražimo da proces nadgleda FBI – izjavio je Ahmeti, dodajući da se i premijer Gruevski složio da sudski proces bude transparentniji.
Mišljenja eksperata po ovom pitanju su podeljena. Profesor Fakulteta pravnih nauka, dr. Stefan Budžakovski kaže da vlast može da zatraži da i strani obaveštajci nadgledaju, pa i učestvuju u prikupljanju dokaza u slučajevima koji se tretiraju kao teroristički akt, kao što je to bio "Slučaj Monstrum". Za razliku od njega, profesor dr. Gordan Kalajdžijev smatra da FBI nema osnovu da se u ovoj fazi uključi u nadgledanje slučaja, već da postoje druge međunarodne organizacije koje mogu da nadgledanju sudski postupak.

 

Ptotesti do Tirane
Nakon izricanja presude šestorici Albanaca, koji su osuđeni na doživotne robije zbog ubistva četvorice mladića i pedesetogodišnjeg ribara kod Smiljkovskog jezera, došlo je do niza nasilnih protesta Albanaca i sukoba sa policijom u Skoplju, ali i u Tirani i Prištini.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here