commons.wikimedia/Vitaliy V. Kuzmin
Ruski vojnici

Prema njihovim rečima, iako ruska vojska iza linija fronte upravlja operacijama pucajući iz snajpera i ispaljujući protivtenkovske projektile, ovo je prvi put da je Moskva poslala kopnene snage na bojno polje u ofanzivi sirijske vojske, koja je počela krajem aprila, prenosi Rojters.

– Te specijalne ruske snage sada se nalaze na ratištu. Rusi sada direktno intervenišu – rekao je kapetan Nadži Mustafa, portparol pobunjeničkog saveza Nacionalna fronta oslobođenja – NLF.

– Ruska kopnena vojska pridružila se Asadovim snagama u vojnoj operaciji osvajanja strateškog brdovitog područja Humajmat, na severu susednog regiona Hama, koji su prošle nedelje zauzeli pobunjenici – tvrdi Mustafa.

Moskva negira optužbe

Rusija je potom negirala optužbe sirijskih pobunjenika da se ruske specijalne snage ili kopnene trupe bore u kampanji preuzimanja kontrole nad pokrajinom Idlib, javila je ruska novinska agencija RIA.

“Rusija nikada nije imala i nema kopnenih snaga u Siriji”, navodi RIA saopštenje Ministarstva obrane, prenosi Rojters.

Više od dva meseca rusko-sirijske vojne akcije u pokrajini Idlib, poslednjem značajnom uporištu pobunjenika, Rusiji i njenom savezniku, sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu, nije dosad donelo gotovo ništa, što je, od kada je Rusija 2015. godine odlučila da interveniše, za ruske snage izuzetak, konstatuje Rojters.

Najmanje 300.000 ljudi napustilo je pokrajinu Idlib od početka napada u aprilu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here