Pomozite, klizište odnosi Nikolje!

0

Opasnost još nije otklonjena: Klizište je oštetilo konak manastira
 

U svojoj bogatoj istoriji manastir i manastirska crkva su mnogo puta bili rušeni i paljeni, a pre četiri meseca kiša je pokrenula čitavo brdo iznad manastira. Ogromna količina zemlje i kamenja koja klizi preti da će uništiti čitav manastirski kompleks.

 

– Tog jutra kada se pokrenulo klizište bilo je strašno jer se čitavo brdo navalilo na manastirski konak i bilo je samo pitanje trenutka kada će zemlja i stene porušiti i crkvu

Kamenje sve bliže svetinji: Crkva u manastirskom kompleksu

posvećenu Sv. Nikoli. Na brzinu smo iz manastira izneli sve ono što smo smatrali da je najvrednije i čekali da stene i zemlja satru manastir. Međutim, desilo se čudo jer je konak izdržao pritisak hiljade kubika zemlje, ali je pri tome veoma oštećen – objašnjava igumanija Evdokija.

 

Vest da manastiru Nikolje preti opasnost se veoma brzo proširila među vernicima, a jedan od prvih koji je pritekao u pomoć bio je i građevinski preduzimač iz sela Trnava Veselin Milinković, vlasnik firme Đed i sinovi.
 

– Prizor je bio zaista dramatičan jer se prema manastiru kretalo ogromno klizište i valjalo je nešto hitno preduzeti. Dovezao sam svoje građevinske mašine i sa svojim radnicima smo danima otkopavali manastirski konak i u tome smo uspeli uz pomoć gradonačelnika Kragujevca Verka Stefanovića i episkopa šumadijskog Jovana koji su obezbedili dodatnu mehanizaciju. To što sam do sada uradio, uradio sam kao moj prilog manastiru, ali to je tek mali deo onoga što se zaista mora uraditi kako bi se u potpunosti otklonila opasnost da manastir bude uništen – kaže za "Vesti" Veselin Milinković veoma ljut na opštinsko rukovodstvo u Topoli koje do sada nije pokazalo zainteresovanost da pomogne sestrinstvu manastira Nikolje.

Prvi pritekao u pomoć: Veselin Milinković

Igumanija Evdokija ovih dana najmanje je u manastiru jer obija mnoge pragove kako bi ubedila ljude da pomognu manastiru koji je u opasnosti.

– Do sada smo uspeli da otkopamo zemlju koja se navalila na manastirski konak odakle je izvučeno oko 8.000 kubika zemlje, ali je to tek početak radova kako bi se manastir zaštitio. Treba izgraditi potporni zid, popraviti konak pre zime, a para nema. Monahinje koje žive u manastiru su na ivici egzistencije, ali se i pored svih nedaća nadamo da ćemo uspeti da otklonimo opasnost od svetinje koja nam je data na čuvanje – kategorična je mati Evdokija.

 

Više stradao samo u vreme Smail-age

Manastirska crkva je posvećena Sv. Nikoli, a ktitori crkve su bili despot Stefan Lazarević, sin cara Lazara i despot Nikola Dorjanović. Crkva je izgrađena početkom 14. veka i to na temeljima mnogo starije bogomolje koji su i danas vidljivi. U vreme Turaka manastir je više puta bio uništavan, a najveće razaranje je doživeo 1803. godine, pred Prvi srpski ustanak, kada ga je do temelja spalio zloglasni Smail-Aga (Rudnički bik). Zajedno sa manastirskim zgradama i školom tada je živo spaljeno 40 učenika i dvojica učitelja-kaluđera čiji su ostaci sahranjeni u zajedničkoj grobnici ispred oltara crkve.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here