EPA/Erik S. Lesser

Američki državni sekretar Majk Pompeo saopštio je Kongresu da Hongkong više nema autonomiju u okviru Kine, što je bilo obećano 1997. godine, kada je Velika Britanija predala tu teritoriju kineskim vlastima.

„Hongkong više nema autonomiju unutar Kine, s obzirom na situaciju na licu mesta. SAD podržavaju narod Hongkonga“, napisao je političar na Tviteru.

U specijalnom saopštenju šef Stejt departmenta je istakao da je „katastrofalna odluka Pekinga poslednji u nizu koraka, koji u korenu podrivaju autonomiju i slobodu Hongkonga, kao i obećanja koje je Kina dala narodu Hongkonga u skladu sa kinesko-britanskom Zajedničkom deklaracijom, međunarodnim sporazumom koji je potpisao UN“.

Pompeo je podsetio da je, u skladu sa američkim zakonom o politici koju vode prema Hongkongu, Stejt department obavezan da procenjuje stepen autonomije oblasti u okviru Kine. Kako se navodi, trenutno situacija ne odgovara onoj pre 1997. godine, tako da je i zakon neprimenljiv.

– Nijedna zdravorazumna osoba ne može danas tvrditi da Hongkong poseduje visok stepen autonomije u okviru Kine, s obzirom na situaciju tamo. Ako su se ranije SAD nadale da će slobodni i prosperitetni Hongkong postati primer za autoritarnu Kinu, sada jasno da Kina obrazuje Hongkong po svom modelu – navodi Pompeo.

On nije precizirao šta će Vašington preduzeti u toj situaciji, ali su ranije američke vlasti saopštavale da razmatraju uvođenje sankcija protiv Pekinga zbog odnosa prema Hongkongu.

Ranije je Kina saopštila da je „krajnje neophodno“ da se donese zakon o nacionalnoj bezbednosti za Hongkong. Demonstranti u Hongkongu ovu najavu ocenjuju kao grubo mešanje kineske Komunističke partije u autonomiju Hongkonga, ali zvanični Peking negira ove optužbe.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here