EFE/PAVEL GOLOVKIN/POOL
Državni sekretar SAD Majk Pompeo

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da ima pouzdane informacije da se iranski tanker Adrijan Darija uputio u Siriju.

– Imamo pouzdane informacije da je tanker na putu ka luci Tartus u Siriji. Nadam se da će promeniti kurs – napisao je Pompeo na Tviteru.

On je naveo da je bila velika greška verovati iranskom ministru inostranih poslova Mohamedu Džavadu Zarifu, koji je uveravao Veliku Britaniju da tanker neće otploviti u Siriju, prenosi Rojters.

Američko ministarstvo finansija stavilo je iranski tanker Adrijan Darija na crnu listu, a njegovog kapetana pod sankcije.

– Brodovi kao što je Adrijan Darija omogućavaju iranskoj Revolucionarnoj gardi da prevozi velike količine nafte, koju oni pokušavju da nezakonito prodaju kako bi finansirali zloćudne aktivosti režima i propagirali terorizam – naveo je u saopštenju podsekretar za finansije Sigal Mandelker i upozorio da svako ko pruža podršku tom tankeru rizikuje da bude izložen sankcijama.

Iranski tanker, koji se našao u središtu sukoba Vašingtona i Teherana, pušten je sredinom avgusta iz Gibraltara posle pet nedelja zadržavanja, jer se sumnjalo da prevozi iransku naftu u Siriju, čime se krše sankcije Evropske unije.

Zaustavljanje, a zatim puštanje tankera u Gibraltaru, pojačalo je tenzije između Irana i SAD, a prema dokumentima SAD, tanker je navodno u vlasništvu iranske Revolucionarne garde, elitne vojne jedinice Irana koju SAD smatraju terorističkom organizacijom, a koja je pod direktnim vođstvom vrhovnog vođe Irana, ajatolaha Alija Hamneija.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here