EPA
Vladimir Putin i Si Đinping

Bivši američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da veruje da je kineski predsednik Si Đinping veća pretnja za svet od Vladimira Putina.

On je u intervjuu za “Skaj Njuz” rekao da kineski predsednik planira da zavlada svetom.
“On želi da vas poseduje”, upozorio je američki političar.

– On planira da sprovede hegemonističke namere širom sveta sa svojom marksističko-lenjinističkom vizijom i da uspostavi kinesku ekonomsku i političku dominaciju u svakom delu sveta – kazao je Pompeo.

– To je njegov opaki cilj. Imamo obavezu prema sledecoj generaciji da se suprotstavimo tome – poručio je bivši državni sekretar SAD.

“Si Đinping je ‘drugačije stvorenje'”

Upitan da li je kineski lider opasniji od svog ruskog kolege Vladimira Putina, Pompeo je odgovorio: “Apsolutno”.

– Vladimir Putin ima veoma moćan nuklearni program i ekonomiju koja zavisi od jedne industrije. A ako bismo proizvodili energiju u Americi, ta industrija bi mu bila mnogo manje vredna – rekao je on.

– Si Đinping je drugačije “stvorenje”. Globalna ekonomija zavisi od njega. On ima 1,4 milijarde ljudi i ekonomiju koja je po veličini konkurentna onoj u Sjedinjenim Američkim Državama, veoma sposoban svemirski, vojni i sajber program – istakao je Pompeo, ocenjujući da su to “sposobnosti”, kao i da je “sada jasna i njegova namera”.

On je naveo da, iako Putin veruje u veliku Rusiju, nema iluzija o svojoj sposobnosti da dominira svetom, dok Si Đinping veruje u to.

“U Putinovim očima sam vide zlo”

Pompeo je rekao i da je tokom sastanka sa Putinom, ruskom lideru pogledao u oči i video zlo. On je kritikovao Trampove prethodnike, a predsednika Bajdena optužio da je slab i da je dopustio da dođe do rata.

– Šta se promenilo u poslednjoj deceniji? 2014. predsednik Obama dozvoljava Putinu da zauzme Krim, jednu petinu Ukrajine. Uvek mislimo da je ovaj rat počeo 24. februara, sada pre skoro tačno godinu dana. Zapravo je počeo 2014. godine. Verujem da to nije slučajnost – naglasio je američki političar.

On je odbacio tvrdnje da predsednik Bajden deluje kao lider u ime Zapada u odgovoru na invaziju na Ukrajinu, kritikujući način na koji su zapadne zemlje reagovale na rat.

“Zapad je spor…”

– Zapad je spor, kasni i plaši se eskalacije i to je bila greška. I zato treba da damo sve od sebe da to danas popravimo – rekao je nekadašnji Trampov saradnik.

Upitan kako bi izgledalo diplomatsko rešenje rata u pregovorima, on je rekao da SAD i Evropa moraju pružiti ukrajinskom narodu sredstva za borbu i odbranu sopstvenog suvereniteta.

– To bi predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog i ukrajinski narod dovelo u jaču poziciju, dok bi predsednik Putin pregovarao iz slabosti pre donošenja konačne rezolucije kojom bi se rešio konflikt – zaključio je Pompeo u intervjuu za britanski list.

Majk Pompeo je bio državni sekretar između 2018. i 2021. godine za vreme mandata Donalda Trampa, a bio je oficir Armije SAD, direktor Centralne obaveštajne agencije od januara 2017. do aprila 2018. godine.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here