EFE/PAVEL GOLOVKIN/POOL
Državni sekretar SAD Majk Pompeo

Državni sekretar SAD Majk Pompeo obratio se ruskim vlastima sa zahtevom da oslobode američkog državljanina Pola Vilana koji čeka presudu po predmetu špijunaže.

– Nedopustivo je da je Polu Vilanu bila odbijena neophodna medicinska pomoć, sve dok njegovo stanje nije postalo užasno. Tražimo oslobađanje Pola – napisao je Pompeo na tviter.

Juče je Ministarstvo inostranih poslva Rusije saopštilo da je Polu Vilanu, koji se optužuje za špijunažu, pružena sva potrebna medicinska pomoć. On je imao i lakšu operaciju.

Kako su saopštili u ruskom MIP-u, Vilan se 27. maja obratio rukovodstvu pritvorske jedinice „Lefortovo“ sa žalbom da se loše oseća. Nakon toga je odmah bio prebačen u bolnicu.

Američka ambasada je optužila ruske vlasti da su sačekale da se Vilanovo stanje ozbiljno pogorša, pre nego što su mu pružili medicinsku pomoć.

Podsetimo, Vilan je uhvaćen prošle godine u špijunaži i preti mu između 10 i 20 godina zatvora. On je poreklom Kanađanin, a ima i državljanstvo SAD, Irske i Velike Britanije.

Njegov brat tvrdi da je Vilan bivši marinac i da se u Moskvi nalazio zbog prijateljeve svadbe. Vilan se i ranije izjasnio da nije kriv za optužbe koje mu se stavljaju na teret.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here