Pompeo u Poljskoj potpisao sporazum o vojnoj saradnji

0
EPA-EFE/PAWEL SUPERNAK
Pompeo i Blaščak

Američki državni sekretar Majk Pompeo i poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak potpisali su u Varšavi sporazum o odbrambenoj saradnji, kojim se postavlja pravni okvir za veće prisustvo američkih vojnika i otvara put za njihovo premeštanje iz Nemačke u Poljsku.

– Ovim se povećava garancija: garancija da će u slučaju pretnje naši vojnci stati rame uz rame. Takođe će (sporazum) služiti povećanju bezbednosti drugih zemalja u ovom delu Evrope – rekao je predsednik Poljske Andžej Duda.

Sporazum će takođe produbiti druge aspekte američko-poljske saradnje, pre svega na polju investicija i trgovine, prenosi AP.

Njime se dopunjuje postojeći sporazum o statusu NATO snaga i omogućava jačanje i modernizaciju postojećih kapaciteta i objekata tako što će američke snage imati pristup dodatnim poljskim vojnim instalacijama.

Takođe precizira se podela logističkih i infrastrukturnih troškova za povećano prisustvo SAD u zemlji.

U Poljskoj je trenutno stacionirano oko 4.500 američkih vojnika, a stići će još 1.000, po bilateralnom dogovoru od prošle godine.

Nedavno je Pentagon, u skladu sa zahtevom predsednika Donalda Trampa da se smanji broj vojnika u Nemačkoj, najavio da će 12.000 vojnika povući iz Nemačke od kojih će 5.600 biti premešteno u druge evropske zemlje uključujući Poljsku.

Posetom Poljskoj Pompeo završava višednevnu turneju po četiri evropske zemlje tokom koje ih je upozorio na pretnju Rusije i KIne.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here