Facebook/Ambasada Slovenije u Beogradu

Slovenačka udruženja predložila su vladi te zemlje da omogući slobodan ulazak u Sloveniju hiljadama ilegalnih migranata koji trenutno borave u Bosni i Hercegovini i dalje u druge zemlje Evropske unije, prenosi mariborski list “Večer”.

– Ponašanje Slovenije, ali i EU, stvara na tom području humanitarnu krizu s političkim posledicama i zaoštrenim odnosima u regionu – izjavio je za taj list muzičar i aktivista Miha Blažič, dodavši da bi se stradanja ilegalnih migranata koji žele da se dokopaju severa i zapada Evrope mogla smanjiti ako sve članice EU solidarno prihvate deo migranata.

– Slovenija bi im mogla omogućiti normalan ulazak kao prva zemlja Šengena, čime bi postala uzor drugim članicama da postupe prema načelu solidarnosti – kazao je Blažič, a prenosi „Večer“.

Slično Blažiču poziciju Slovenije prema migranatima u BiH vide i nevladine organizacije InfoKolpa, Slovenska filantropija i Ambasada Rog koje kritikuju kako se prema migrantima odnose poslednje dve slovenačke vlade – Mire Cerara i Marjana Šareca.

U tim organizacijama smatraju da je sadašnja humanitarna kriza u migrantskim kampovima u BiH posledica masovne readmisije migranata iz Slovenije, najpre u Hrvatsku, a onda i BiH.

Iz ministarstva spoljnih poslova koje sada vodi Cerar u vezi s mogućom inicijativom o navode da to nije u njihovoj nadležnosti već ministarstva unutrašnjih poslova.

Udruženja tvrde da je situacija s migrantima na balkanskoj ruti pogoršana upravo inicijativom nekadašnje Cerarove vlade koja je podigla deo žice prema Hrvatskoj i 2016. zagovarala evropsku pomoć Makedoniji u zatvaranju grčko-makedonske granice.

Upravo je sadašnji ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar bio među onima koji su na evropskom nivou odbacivali pristup migrantskoj problematici u kojem bi bilo više solidarnosti i humanosti, tvrde udruženja iz Slovenije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here