Vesti
Milivoje Stojanović Šilo

U Sidneju će u nedelju, 28. maja, biti pokrenuta akcija pod nazivom „Igraj za dušu“. Organizator ovog ciklusa igranja narodnih igara na otvorenom je koreograf i učitelj igre Rajka Čelić.

„Igraj za dušu“ će biti svojevrstan omaž njenom životnom saputniku Milivoju Stojanoviću-Šilu, legendarnom koreografu koji je ostavio neizbrisiv trag na ovom polju u srpskoj zajednici u Australiji. Milivoje Stojanović je preminuo 25. maja 2022. u 93. godini.

Prva akcija „Igraj za dušu“ će se održati u Sentenijal parku (Centennial Park) na istoku Sidneja, na lokaciji Willow Pond Picnic Site, sa početkom u 10.00 časova ujutro.

– Svi su dobro došli, bez obzira na godine, poreklo i veroispovest. Zajedno cemo vijoriti srpsku igru na travi i kroz drveće. Svi koji žele da nam se pridruže treba da ponesu samo pojas ili kaiš za igru, laganu odeću i mnogo dobre volje i pozitivne energije – kaže Rajka Čelić.

Ideja ove akcije je da se kod ljudi probudi svest o značaju igre i muzike.

– Igra je aktivnost koja se svrstava na prvo mesto korisne rekreacije. Muzika i pokreti opuštaju, a kroz igru ujedno pređemo desetine kilometara koje inače ne bismo ni pomislili da prepešačimo. Da li ste se ikada zapitali koliko koraka napravite tokom igranja jednog kola? Možda 2.000 koraka i više. To su nesvesni benefiti igre, koja već vekovima ima značajno mesto u životu naroda bilo koje vere i porekla. U srpskom narodu kolo nosi i mnogo drugih korisnih elemenata, kao što su držanje za ruke, spoj starog i mladog… Dodir osobe pored nas, sociološki budi lepa osećanja kod čoveka. Takođe, balans tela, uma i duha su bitni da kroz život idemo zdravo – dodaje Rajka Čelić.

Za više informacija možete pozvati Rajku na broj telefona 0413 339 700.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here