Pixabay.com

Ceo svet, pa tako i Australija, bili su zahvaćeni pandemijom korone i različitim, ali uglavnom surovim merama restrikcija, koje su bile primenje tokom 2020. i 2021.

U toku dve godine, širom Australije je izdato na stotine hiljada novčanih i ostalih kazni, u skladu sa zakonskim odredbama koje su se tada menjale na sedmičnoj, a neretko i dnevnoj bazi.

Međutim, pre par dana, doneta je odluka da više od 33.000 kazni, izrečenih zbog kršenja kovid propisa, bude ukinuto od strane državnih organa Novog Južnog Velsa, pošto je državna vlada u slučaju pred Vrhovnim sudom NSW priznala da su kazne – nevažeće!

Pravni centar Redfern pokrenuo je slučaj u ime tri klijenta, koji su dobili kazne u rasponu od 1.000 do 3.000 dolara, tokom mera zatvaranja radi zaštite javnog zdravlja 2021.

Jednom od klijenata, Rohanu Panku, povučena je kazna koju je dobio jer je sedeo u parku (?!) tokom zabrane kretanja.

Advokat koji zastupa poverenika Uprave za prihode i novčane kazne (Revenue NSW) prihvatio je da novčane kazne u ovom slučaju nisu validne, jer nisu na adekvatan način opisani prekršaji, što znači da ne ispunjavaju uslove iz člana 20 Zakona o novčanim kaznama.

Ketrin Ričardson, advokat koji zastupa tužitelje Brendana Bima i Tajla Elsa, tvrdila je na sudu da bi odluka o njihove dve novčane kazne mogla da utiče na više od 30.000 drugih izrečenih sankcija.

Njene reči su se ubrzo ispostavile kao tačne, pošto je Revenue NSW nedugo po završetku suđenja izdao saopštenje, u kojem je objavljeno da će povući ukupno 33.121 novčanu kaznu, odnosno, oko polovine od ukupno 62.138 kazni izdatih u NSW zbog nepoštovanja kovid propisa.

Svim pojedincima i kompanijama kojima je izrečena novčana kazna zbog “nepoštovanja uputstava u vezi sa odeljkom 7/8/9 – COVID-19“ kazne će biti povučene.

– Ova odluka ne znači da krivična dela nisu počinjena – rekao je portparol Službe za prihode i novčane kazne. – Preostalih 29.017 kazni i dalje će morati da budu plaćene, ukoliko to već nije rešeno. Na njih ova odluka ne utiče.

Revenue NSW je objavio da su kazne osporene na “tehničkoj osnovi“, jer “ne daju dovoljno detaljan opis počinjenog prekršaja“ i da su stoga nevažeće.

Govoreći ispred suda, vršilac dužnosti glavnog advokata pravnog centra Redfern Samanta Li rekla je da je ovo “izvanredan dan za sve ljude u NSW“.

– Ovaj slučaj je stvorio presedan i sada su sve te kazne nevažeće i jasno je da ih nikada nije trebalo ni izreći. Ono što se danas dogodilo je čista pravda, i zaista važan trenutak za sve ljude u državi – istakla je Li.

Povraćaj novca

Portparol Uprave je obavestio i kako će se Revenue NSW odnositi u slučajevima gde je lice kojem je kazna ukinuta ranije istu već platilo.

– Kada je novčana kazna povučena, a osoba je već izvršila uplatu, bilo delimično ili u potpunosti, Revenue NSW će stupiti u kontakt kako bi se organizovao povraćaj novca ili prenos sredstava na druga neizmirena dugovanja tog lica – kazao je portparol.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here