Z. Vicelarević
Slavlje u Novom Sadu: Članovi SKC "Stevan Mokranjac"

Austrijski savez srpskog foklora (ASSF), iako najmlađa organizacija, najuspešniji je folklorni savez u Evropi, jer su brojna društva članice ASSF ostvarila zavidne plasmane na svim takmičenjima koja su održana u Austriji i Srbiji – Austrijska smotra srpskog folklora, Evropska smotra dečjeg folklora i Evropska smotra srpskog folklora dijaspore. Srpski kulturni centar “Stevan Mokranjac” neprikosnoven je na folklornoj sceni Evrope, što je još jednom potvrdio prvim mestom na nedavnoj Evropskoj smotri folklora u Novom Sadu.

– Ponosni smo na svu našu decu i omladinu i njihove uspehe. Svi ti uspesi su dokaz da u Savezu postoji jedna harmonična atmosfera i dobra komunikacija, da se trudimo da budemo što bolji i da što bolje predstavimo našu organizaciju. Iako je vreme odmora, mi vredno radimo i već se pripremamo za Austrijsku smotru dečjeg folklora koja će biti održana 18. novembra. Imali smo vrlo uspešnu Austrijsku smotru srpskog folklora za izvođačke ansamble, pripremamo i radimo na tome da i sa ovom drugom manifestacijom postanemo prepoznatljivi kako u srpskoj, tako i u austrijskoj javnosti, i da bogatstvo srpske tradicije i kulture predstavimo na najbolji mogući način – kaže Aleksandar Stanković, predsednik Austrijskog saveza srpskog folklora.

Prema njegovim rečima misija ASSF je očuvanje i negovanje srpske tradicije, kulture i jezika.

Nastavljamo misiju: Aleksandar Stanković

– Za negovanje tih vrednosti koje se vekovima čuvaju u našem narodu iskoristićemo savremene trendove upravo i time napraviti novi veliki korak napred u radu saveza. Ono što je posebno važno, nastavićemo da se zalažemo, i u saradnji sa institucijama Republike Srbije i Austrije, obrazujemo novu generaciju umetničkih rukovodilaca i na taj način obezbedimo opstanak i razvoj naših kulturno-umetničkih društava, a sa druge strane da se izborimo za status postojećih umetničkih rukovodilaca – najavljuje Stanković.

ASSF osnovan je pre tri godine i okuplja 26 udruženja, klubova i kulturno-umetničkih društava iz Austrije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here