Lična arhiva
Program za pamćenje: Učesnici priredbe na Malti

Ko uči taj i nauči, a kad su lekcije posvećene zemlji porekla, čak i nepoznate stvari postanu bliske i ušunjaju se u srce. Kroz takve časove su prolazili i prolaze đaci dopunske nastave na srpskom u odeljenjima u Sloveniji, Francuskoj, Italiji i na Malti koju organizuje Ministarstvo prosvete Srbije.

Prethodnih nekoliko dana tema je bila Srbija i Sretenje kao Dan državnosti, bila je to sreća susretanja u ljubavi i slobodi. Mislima, rečima, pesmom i kreativnim radionicama učenici su otkrivali istorijske i tradicionalne slojeve vezane za Sretenje.

Dan državnosti Srbije je prvi put obeležen velikim i bogatim kulturno-umetničkim programom u kojem su učestvovali učenici sa nastavnicama Jelenom Jablanov Maksimović i Majom Marinković. U programu su učestvovali i Kancelarija Ambasade Srbije na Malti, Malteško-srpska zajednica, KUD Dukat, čiji ansambl čine većinom đaci dopunske nastave i angažovani pojedinci. Priredba se još prepričava.

– Kroz zajedništvo, srpska zajednica na Malti je usmerila podmladak prema poštovanju domovine i u kom pravcu treba uvek i bez dvoumljenja da se kreće – ocenila je Blaženka Trivunčić, koordinatorka Srpske dopunske škole u Francuskoj Sloveniji, Italiji i na Malti, koja svakom prilikom ističe da “nema ploda bez korena”.

U Sloveniji je poziv za, takoreći, radno slavlje uputio Aleksandar Gatalica, prvi savetnik u Ambasadi Srbije u Ljubljani. U prostorijama ambasade, zajedno sa nastavnicama Verom Majstorović Hristić i Svetlanom Todorović, uz rešavanje kviz pitanja, grupa đaka je napravila neobičnu zastavu Srbije, koja će krasiti prostorije ove institucije.

U ambasadi: Đaci i nastavnici sa Aleksandrom Gatalicom

Okupljanje se odvijalo i u Parohijskom domu u Ljubljani, nizale su se priče o značaju Dana državnosti, gromko je otpevana himna “Bože pravde”, na to su deca od različitih materijala sastavljala srpsku trobojku, a rešavajući kviz pitanja potvrdili zavidno znanje o Prvom srpskom ustanku i sve to pod budnim okom nastavnica Slavice Radovanović i Maše Vukadinović.

U Dransiju, pariskom regionu, smernice je postavila učiteljica Slavica Milić, na startu je izabrala trku za najlepše rečenice. U nastavku su deca udruženo i spretno sastavljala slagalicu koja čini kartu Srbije, pa su na karti pronalazila mesta u Srbiji za koja ih vežu sećanja i drage osobe. Bilo je još: opisivani su stari zanati, đacima se posebno dopala grnčarija, od gline su izrađivali posuđe, a u finišu za nagradu dobili palačinke, toplu i mnogo ukusnu rukotvorinu svojih roditelja.

Zastave sastavljane od raznih materijala

Muzičko-poetsko veče priređeno je u Crkvi Svete Petke u Bondiju (Pariski region) povodom obeležavanja Dana državnosti i Dana maternjeg jezika. Gosti večeri bili su pesnici Danica -Dana Dodić, Edhem Mrđanović Mrđan i Dragan Marinković. U prijatnoj atmosferi učenici koji nastavu pohađaju u Bondiju, Montreju i Dransiju kroz raznovrsne aktivnosti pokazali su da uče, neguju i čuvaju srpski jezik i na prostoru daleko od matice.

Učiteljica Radmila Savković je u Nici đake gurnula u kreacije rođendanskih čestitki upućene voljenoj Srbiji i svi su zaradili petice.

Rođendanska čestitka voljenoj zemlji

Podsećanje na otadžbinu

Sretenje je prvi put obeleženo na slovenačkom primorju u OŠ Dekani i u Velenju gde su učenici nastavnice Jadranke Beti izradili obeleživače za stranice knjiga koji će ih uvek podsećati na otadžbinu.

Obeleživači za stranice knjiga

Ideja nastavnica Maje Šeguljev i Dragane Šoškić bila je da u Mariboru, Murskoj Suboti i Miklavžu na Dravskom polju, kroz radionicu Orden đaci naprave ordenje, simbole i oružje iz Prvog srpskog ustanka i Prvog svetskog rata. Učenici su koristili das masu, flomastere, bojice i mnogo mašte. Kroz kreativno stvaralaštvo deca su se podsetila slavnih bitaka koje je srpski narod vodio da bismo mi danas imali mir.

Ordenje od das mase

Zastave krase učionice

Tehnika izrade mozaika, udružene snage su obavezne, sve je umotano u ljubav i eto beskrajno lepog produkta: dve zastave Srbije koje će od sada biti najlepši ukras učionice u Basano del Grapu, u potpisu su učenici učiteljice Jelene Jovanović.

Đaci u Basano del Grapu

Aplauz u Unesku

Na poziv Tamare Rastovac Siamašvili, ambasadorke Srbije u Unesku i Stalne delegacije Republike Srbije pri Unesku, đaci dopunske nastave u Pariskom regionu prvi put su imali veliku čast i radost da predstavljaju Srbiju u okviru kulturnog programa posvećenog obeležavanju Međunarodnog dana maternjeg jezika.

Učenici koji su izveli muzičko-poetski nastup

Muzičko-poetski nastup koji su izveli Eva, Sofija, Tijana, Lazar, Sara, Tamara, Lea i Viktorija izazvao je veliko interesovanje i ogroman aplauz. Deci je po završetku programa, uz neposredno i toplo obraćanje naše ambasadorke, prišla ambasadorka Saudijske Arabije pri Unesku, inače princeza i ambasador Kuvajta pri Unesku da pohvale nastup, a deca su poželela da se fotografišu.