Vesti
PESME I RECITACIJE: Održane su tri onlajn priredbe

Učenici Srpske dopunske škole u Italiji “Sveti Sava” nisu proslavili đačku slavu onako kako su želeli, već kako je epidemiološka situacija nalagala, ali je toliko bilo lepo i svečano da su deca ponosna što su deo nje. U virtuelnim priredbama i izložbi “Savin život iz mog srca” učestvovalo je 90 učenika pod “dirigentskom palicom” učiteljice Dragice Doderović u saradnji sa sveštenikom Daliborom Đukićem, predstavnicima roditelja i srpskom zajednicom Kruna.

Na radost dece, ali i svih ostalih učesnika proslava je trajala nekoliko dana. Na sam dan Svetoga Save, 27. januara učenica drugog razreda Sofija Stojanović je u ime svih đaka dopunske škole recitovala u Crkvi “Sveti Luka” u Vićenci.

– Dok sam recitovala, osećala sam se stidljivo, malo nervozno i uplašeno. U isto vreme bila sam ponosna na sebe. Bilo je lepo – podelila je utiske sa nama malena Sofija.

Dodala je i da je bila presrećna zato što su dobili paketiće.

Istog dana održane su tri virtuelne Svetosavske priredbe, zajedničke za mlađi, srednji i stariji uzrast u kojima su spojeni uzrasti iz svih nastavnih mesta (Vićenca, Alonte, Tori di Kvartezolo, Skio i Rovereto). Na priredbama su predstavljeni dečji radovi, crteži, a bilo je i recitacija i priča đaka srpske dopunske škole.

– Zbog uslova koji su na snazi ovo je bio jedini način da se priredba održi i da se ne zaboravi i ne izgubi naša tradicija koja se godinama neguje i čuva. Utisci roditelja i naših đaka su vrlo pozitivni, deca su ponosna i srećna. Bilo je veselo, raznoliko i zabavno. Deca su sa radošću pripremala i učestvovala. Zahvaljujem najiskrenije svima koji su doprineli da se obeleži ovaj bitan dan – kaže Tanja Lukić, predsednica Saveta roditelja Srpske dopunske škole “Sveti Sava”.

Dodala je da je svako na svoj način doprineo da sve postane lepa celina, a da je sveorganizovala i osmislila učiteljica Dragica Doderović.

Učiteljica kaže da je, uzimajući u obzir situaciju, veoma zadovoljna kako je sve ispalo.

– Sve radimo u cilju ostvarenja misije Srpske dopunske škole u dijaspori, a to je razvijanje svesti o našem nacionalnom i kulturnom identitetu, učenje maternjeg jezika i upoznavanje sa najvrednijim delima srpske kulturne baštine i podsticanje održavanja trajnih veza s otadžbinom – dodala je nastavnica.

Bilo je božanstveno

Borisu Šprencu, učeniku osmog razreda iz Tori di Kvartezola priredba se veoma dopala.

– Bio sam jedan od učesnika priredbe povodom školske slave. Svi smo učestvovali. Pevali smo, recitovali, neko je crtao a neko je i pisao. Bilo je lepo i ostaće mi zauvek u sećanju – kaže Boris, koji je priredbu gledao s roditeljima.

I njegova majka Valentina je oduševljena kako je sve izgledalo.

– Prvi put sam kao roditelj prisustvovala dečjoj priredbi povodom Svetog Save, pa još onlajn. Utisak? Jednom rečju, božanstveno. Bilo je predivno videti kako naša deca pevaju pesmice o Svetom Savi sa ljubavlju i poštovanjem. Zahvaljujem svima koji su učestvovali u organizaciji – navodi Valentina Šprenc.

Proslava kao nasušni hleb

Dušan Aleksić, predsednik Saveza Srba u Italiji, koji je bio gost virtuelne priredbe preko Zum platforme istakao je važnost proslave Sv. Save.

– Ne samo da je važno da se proslavlja, već je to nama pravoslavnim Srbima kao hleb nasušni. U ovoj konfuznoj situaciji pandemije vrlo je bitno proslavljati i sećati se dela našeg učitelja. To znači da vaspitavamo naše đake da idu Savinim putem.Ponosan sam na rad i delo naše učiteljice, a posebno na đake i njihove roditelje, koji niti su se uplašili, niti odrekli lika i dela Svetog Save. Verujem da su naše učiteljice uložile mnogo rada i truda da decu spreme za ovakvu vrstu proslave, ali to samo potvrđuje da su dostojne svog prvog učitelja Save – naveo je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here