Z. Vicelarević
Brojni građani odali poštu precima

Kod spomen-obeležja Sveti krst, na glavnom frankfurtskom groblju, održan je parastos i položeni su venci ruske i srpske delegacije palim borcima Velikog rata. Ovo spomen-obeležje podignuto je pre dve godine na mestu gde su sahranjeni srpski i ruski vojnici postradali u toku Prvog svetskog rata.

Parastos je služio otac Neđeljko Đokić, paroh Srpske pravoslavne crkve u Frankfurtu, a uz zvuke himne Rusije i Srbije, vence su položili i junacima se poklonili Dmitrij Zakharov, konzul Generalnog konzulata Ruske Federacije u Frankfurtu, i Branko Radovanović, generalni konzul Republike Srbije u gradu na Majni.

Pomen je služio otac Neđeljko Đokić

Pored kompletnog kolektiva našeg kozulata, obeležavanju godišnjice potpisivanja primirja prisustvovali su i Nikita Raevskij, šef protokola ruskog konzulata, predstavnici srpskih klubova i udruženja, kompletan nastavnički tim Dopunske škole na srpskom jeziku u pokrajni Hesen i naši građani iz Frankfurta i okolnih gradova.

– Veoma je važno za sve nas Srbe koji živimo na ovom prostoru da se okupljamo pored ovog krsta koji je, kako mnogi kažu, mesto hodočašća za sve nas iz Frankfurta i okolnih gradova. Krst smo podigli pre dve godine, na stogodišnjicu od Velikog rata, uz veliku pomoć frankfurtske parohije Srpske pravoslavne crkve, na čemu sam im veoma zahvalan – rekao je Branko Radovanović.

Prema njegovim rečima, dolaskom na ovo mesto i odavanjem počasti našim slavnim precima šaljemo dve poruke.

Poklonili se junacima: Dmitrij Zakharov i Branko Radovanović

– Jednu našem narodu koji živi ovde, a to je da ne smeju da zaborave na svoje poreklo i herojska dela naših predaka. Druga poruka je našim domaćinima da i te kako poštujemo naš nacionalni identitet i znamo kakva nam je istorija.

Ljubiša Simić, predsednik UP Sedmica, u ime svih srpskih klubova i udruženja ističe da je ovo divan čin sećanja potomaka na slavne pretke.

– Ovo je mesto hodočašća. Najbolje se vidi po broju ljudi koji su u ovo vreme korone došli da odaju počast postradalim srpskim i ruskim borcima iz Prvog svetskog rata. Ovo je i za nas ovde u Frankfurtu veliki uspeh da smo stvorili mesto gde se svake godine obeležava Dan primirja, kada je Srbija izašla iz Velikog rata kao pobednik. Možemo biti ponosni na naš Generalni konzulat i Srpsku pravoslavnu crkvu što su podigli ovaj lep spomenik u znak sećanja na poginule borce i civile koji su ovde ostavili živote, daleko od otadžbine – poručio je Simić.

Mesto hodočašća: Sveti krst na frankfurtskom glavnom groblju

Poseban dan u školi

– Današnji dan će biti obeležen kroz nastavni sadržaj tako što će nastavnice raditi teme i sadržaje posvećene Prvom svetskom ratu i danu potpisivanja primirja. Za to su one pripremile brojne materijale i prezentacije kako bi sa učenicima obeležile na taj način, nažalost onlajn a ne uživo, zbog postojećih mera. Planiramo, kada se situacija zdravstveno stabilizuje, da u okviru slobodnih aktivnosti dovedemo učenike na ovo spomen-obeležje i pokažemo gde leže naši junaci. Cilj je negovanje kulture sećanja na stradanje srpskog naroda u Velikom ratu – rekla je Biljana Bukinac, koordinator dopunske nastave na srpskom jeziku za Evropu.

Ljubiša Simić i Biljana Bukinac

Izostale prateće manifestacije

Podsetimo, prethodnih godina su od obeležavanja stogodišnjice, kada je cela nedelja bila puna događaja vezanih za potpisivanje primirja i završetka Velikog rata, organizovane prateće manifestacije koje su se odnosile na temu Prvog svetskog rata, stradanje našeg naroda i velike uspehe srpske vojske. Prošle godine je organizovan koncert, zatim guslarsko veče i predavanje na temu “Srpska vojska u Africi”.

Ove godine, shodno aktuelnim okolnostima, ništa slično nije moglo da se priredi, ali je važno da su delegacije pobednica Prvog svetskog rata, Rusije i Srbije, došle na ovo mesto i poklonile se slavnim precima.