Vesti
Učenici izvode program

Devedesetih godina prošlog veka u Australiju, a naročito u Zapadni Sidnej naselio se veliki broj naših ljudi.

Bio je to novi talas migracije posle dugog zatišja i ljudi su se prepoznavali na ulici po “maternjem jeziku”, razmenjivali brojeve telefona i odmah započinjali druženje. I crkve su tada organizovale dobrodošlice za pridošlice.

Učenica Anđela Kasaniti sa nastavnicom Milenom Ilišević

Veliki gradovi kao što je Sidnej, a posebno predgrađa poput Liverpula, Ferfilda i Kabramate, imaju veliku prednost jer je u njima veliki broj naših prodavnica, restorana i kulturnih sadržaja koji pomažu ljudima da savladaju nostalgiju.

U digitalnom dobu i stasavanju novih generacija koje odrastaju na Petom kontinetu, očuvanje jezika, vere i tradicije je izazov za roditelje i njihove naslednike.

Voditelj programa Igor Ilišević

U velikoj meri crkve su i dan-danas u dijaspori ostale u ulozi organizatora društvenog života. Posebnu ulogu imaju škole srpskog jezika koje deluje uz naše crkve.

Takav je slučaj i sa srpskom školom “Vuk Karadžić“ u Sidneju, koja već decenijama deluje u sklopu hrama Sveti Đorđa u Kabramati.

Voditeljka programa Teodora Ćurčić

Već godinama nastavnici u ovoj školi ulažu veliki trud i nedeljom održavaju časove srpskog jezika, vaspitanja i veronauke.

Posle dve godine pauze zbog pandemije, učenici i nastavnici škole “Vuk Karadžić“ prošle nedelje su proslavili školsku slavu, Svetog Savu.

Proslavi i svečanom ručku nakon svete liturgije prisustvovali su i mnogobrojni kabramatski vernici. Kolač je osveštao i presekao prota Đuro Đurđević.

Recitacija Elene Đurđević

Bila je ovo lepa prilika da učenici pokažu šta su sve naučili za protekle dve godine. Deca su pripremila prigodan program, koji su vodili Teodora Ćurčić i Igor Ilišević.

Uz mnoštvo recitacija i pesama kojima su prisutne podsetili na slavnu srpsku istoriju i bogatu tradiciju, deca su pokazala koliko vešto barataju jezikom svojih roditelja i predaka.

Recitovali su iz srca, srećni što mogu da pokažu koliko im znači što imaju priliku da, kao generacija rođena u dalekoj Australiji, neguju srpski jezik i budu ponosni na svoje srpsko poreklo.

Marko Tepša je govorio “Oče naš“

Za učenike srpske škole koji su ove godine krenuli u srednju školu, ovo je bio oproštajni dan. U isto vreme, novi učenici su ulepšali dan svojim uzbuđenjem i iščekivanjem šta će sve naučiti u narednim godinama.

Nova školska godina je započela Svetosavkom akademijom. Ovaj svečani događaj ujedno je bio i poziv svim našim sunarodnicima da upišu decu u kabramatsku školu, koja već decenijama opravdava visoku reputaciju koju ima u srpskoj zajednici.

Za domaćine naredne slave izabrana je porodica Ćurčič, čije tri devojčice, Teodora, Milica i Olivera, pohađaju nedeljnu školu.

Prota Đuro Đurđević je uručio deo slavskog kolača sestrama Ćurčić

Dodeljne su i godišnje nagrade najboljim učenicima, u vidu osveštanih ikona njihovih porodičnih slava. Nagrađeni su Petar Milošević, Anđela Kasaniti i Gordana Radošević.

– Pozivamo svu decu osnovnoškolskog uzrasta da nam se pridruže da zajedno pokažemo da, kada ima dovoljno ljubavi, ni ovde u Australiji nije teško očuvati srpski jezik i tradiciju – poručili su iz škole “Vuk Karadžić“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here