Tanjug
Savet bezbednosti UN

Godišnjica NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije neće ni danas biti na dnevnom redu sednice SB UN, a odluka da se ta tema nađe u agendi sednice odbačena je posle glasanja sa devet uzdržanih i nula glasova protiv održavanja. Za održavanje sednice bilo je šest članica.

Za održavanje rasprave su glasale Rusija, Kina, Alžir, Sijera Leone i još dve članice.ž

– Glasanje je potvrdilo tezu koju promovišemo u kontekstu reformi Saveta bezbednosti – da su zapadne zemlje očigledno previše zastupljene u Savetu. Čini mi se da je teško zamisliti da to nešto bolje ilustruje od ovoga što se danas dogodilo – rekao je zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski.

Poljanski je podsetio predstavnike Zapada u SB UN na reči predsednika SAD Džozefa Bajdena koji je 1999. godine rekao da je on „predlagao da se bombarduje Beograd“.

– Želim da citiram obraćanje bivšeg senatora i aktuelnog predsednika SAD Džozefa Bajdena u Kongresu 1999. godine: “Ja sam tada predlagao da se bombarduje Beograd. Ja sam predlagao da se pošalju američki piloti i da se dignu u vazduh svi mostovi na Drini. Ja sam predlagao da se prekinu sve isporuke naftnih derivata. Upravo ja sam predlagao te i druge konkretne akcije”. Kolege, nadam se da razumete da što više pokušavate da sakrijete ružnu istinu, ona se više širi. Ovih dana svet se svojim očima uverio da se i dalje strašno plašite čak i nagoveštaja otvorene diskusije o vašim nelegitimnim agresijama protiv suverenih država, kojih se mnogo nakupilo u poslednje dve decenije – rekao je Poljanski.

On je podsetio da je nakon Jugoslavije Zapad izvršio invaziju na Irak, Siriju, Libiju, Avganistan, svuda „ostavljajući za sobom trag smrti i razaranja“.

– I ako ste do sada uspevali da izbegnete razgovor na ovu temu u Savetu bezbednosti, ne nadajte se da ćete takođe lako moći da izbegnete odgovornost za svoje postupke –  zaključio je on.

Ista sednica bila je zakazana i u ponedeljak, 25. marta, isto na inicijativu Rusije, međutim NATO bombardovanje SRJ nije stavljeno na dnevni red jer je to odbacilo 12 članica SBUN koje su bile uzdržane.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je juče da sednica verovatno neće biti održana jer je Francuska opet najavila da će tražiti dva proceduralna glasanja i dodao da je Rusija zapretila da će na svakoj sednici pričati o agresiji i da će svaku sednicu koristiti za proceduralno glasanje.

On je istakao da je Srbija želela da kaže istinu o agresiji i da je i dalje spremna da učestvuje kada i ako ta sednica bude zakazana.

2 COMMENTS

  1. Nista neobicno …to je bila i ostala samo ruska politicka kozmetika i dimna zavesa za Srbe , da misle da im je Rusija veliki prijatelj. Rusija je velika sila, koja ce uvek ostati privrzena svojim licnim isteresima, kao i SAD i Kina.

    • …Uz OGROMNU razliku da Rusiji NIKADA nece pasti na pamet da bombardovanjem Srbije osiromasenim uranijumom proguraju taj svoj interes, za razliku od SAD i Zapada…Usput receno, od njih imamo makar i “dimne zavjese”, od “kolektivnog Zapada” otvoren prezir uz otvoreno gazenje bilo kakvih osnovnih ljudskih prava ….

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here