Privatna arhiva
Damjan Borovina (KK Obilic) protiv Belih orlova (Brizbejn)

Tradicionalni svesrpski košarkaši turnir Kup Draže Mihailovića (DMC) neće se održati ni ove godine. Kao i 2020. organizator takmičenja KK Obilić iz Sidneja, opet je bio primoran da otkaže turnir koji je bio planiran za kraj decembra u Vulongongu. Razlog je opet isti, mere koje su na snazi zbog pandemije virusa korona, a koje sprečavaju nesmetana putovanja između australijskih država i teritorija.

Usled trenutne situacije čelnici desetorostrukog osvajača Kup Draže Mihailovića doneli su nepopularnu, ali razumljivu odluku i obavestili širu javnost putem svoje fejsbuk stranice da se DMC ni 2021. neće igrati.

U zvaničnom saopštenju uprava Obilića je navela:

“Nakon konsultacija sa čelnicima svih klubova, odlučeno je da se otkaže ovogodišnji svesrpski turnir Kup Draže Mihailovića. Razlozi za odlaganje su povezani sa kovid restrikcijama i sveopštim nesigurnostima. KK Obilić se izvinjava svim igračima koji su rezervisali letove i smeštaj, takođe, radovali se učešću na takmičenju. Nadamo se da će turnir biti održan od 24. do 26. decembra 2022. godine u Vulongongu. Želimo svima sve najbolje u 2022. godini i vidimo se u Vulongongu!

Pvodom drugog uzastopnog otkazivanja najmasovnijeg košarkaškog turnira u našoj zajednici, oglasio se i dugogodišnji predsednik Obilića Stevan Šipka.

KK Obilić sa Aleksom Marićem u ekipi

– Dugo smo čekali i živeli u nadi da ćemo konačno dobiti priliku da opet budemo domaćini DMC-a. Svi smo bili uzbuđeni kako smo se približavali decembru, ali nažalost, pravila oko putovanja između australijskih država, zajedno s drugim kovid protokolima, nisu nam u potpunosti išli na ruku. Saosećam sa igračima, trenerima i navijačima, koji su unapred platili za smeštaj i put. Svojim prisustvom svi oni su želeli da ožive Kup i naš klub se izvinjava zbog neprijatnosti i nepovratnih troškova koji su pretrpeli – izjavio je Šipka.

Predsednik Obilića se takođe zahvalio Dejanu Piljeviću, koji je bio ključni čovek u organizaciji iznajmljivanja terena, sudija, izleta i druge logistike vezane za turnir.

– Uvereni smo da će 2022. biti godina kada ćemo konačno moći da izađemo na teren i najbolji košarkaški turnir koji postoji u Australiji, Kup Draže Mihailovića – s optimizmom je poručio Stevan Šipka.

Kup Draže Mihailovića se održava od 1993. godine širom Australije. Ovaj tradicionalni turnir ušao je u folklor naše zajednice na Petom kontinentu i skoro tri decenije okuplja našu omladinu i zaljubljenike u kraljicu igara iz mnogih gradova Australije.

Ovogodišnji turnir bio je planiran u svom uobičajenom terminu na kraju decembru u Vulongongu, a domaćin je trebalo da bude Obilić iz Sidneja. Ovaj klub je jedan od sinonima za ovu srpsku košarkašku svetkovinu, jer je osvojio rekordnih 10 titula, a planirani turnir u Vulongongu trebalo je da bude šesti u organizaciji Obilića. Ostaje nada da će dogodine ovaj srpski klub iz Sidneja konačno imati priliku da ugosti najbolje košarkaše naše zajednice.

Stevan Šipka sa ženskom ekipom Obilića do 18 godina

DVE GODINE I BEZ KARAĐORĐEVOG KUPA

Pandemija kovida 19 uticala je da se u Australiji u protekle dve godine odlože i otkažu mnogi sportski događaji, pa ni takmičenja u okviru srpske zajednice nisu izuzetak. Poput košarkaškog Kupa Draže Mihailovića, drugu godinu zaredom se nije održao ni fudbalski Karađorđev kup, koji tradicionalno u oktobru okuplja veliki broj naših klubova iz svih najvećih gradova Australije. Poslednji Karađorđev kup održan je u oktobru 2019. u Melburnu, a za sada još nema zvaničnih informacija da li će takmičenje biti organizovano 2022.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here