Dario Njavro

Četrnaesti Si-Em-Si festival u Vodicama pored Šibenika, posle prošlogodišnjeg izdanja u pandemijskim uslovima, sada je ponovo, bez ograničenja i u sjajnoj atmosferi, okupilo brojne izvođače zabavne muzike iz regiona i raspoloženu publiku koja je, uz obalu, ispunila prostor ispred grandiozne bine. Dvodnevnoj, odlično organizovanoj manifestaciji, bogatoj sadržajima, prisustvovala je, kao i obično, i ekipa novinara i prijatelja festivala iz Beograda.

Za početak, po tradiciji, organizovano je tradicionalno krstarenje brodom, uz predstavljanje kompilacijskog izdanja Si-Em-Si festival Vodice 2022 i aktuelnog albuma Borisa Novkovića “Gori ulica”.

– Album je nastajao pet godina, znači da će sledeći biti oko 2030 – našalio se Boris. – Izdvojili smo dosta singlova sa ovog izdanja. Promocija u Vodicama je, zapravo, “ispraćaj” albuma, uradićemo još jedan singl.

Uvod u prvo festivalsko veče predstavljala je novinarska promocija albuma atraktivne Lidije Bačić “Flashdance”, a zatim se na vodičkoj rivi nanizalo nekoliko sjajnih koncerata.

Za početak, publici se predstavila Mia Dimšić, ovogodišnja predstavnica Hrvatske na Evrosongu u Torinu. Kantautorka koja je sve popularnija i van granica svoje domovine, podarila je publici set najpopularnijih pesama, kao što su “Bezimeni”, “Život nije siv”, ali je donela i svoje verzije nekoliko vanvremenskih svetskih hitova, poput “Džolin”, klasika Doli Parton.

Na pozornicu je zatim stupio Boris Novković sa svojom Noćnom stražom. Uz nekoliko numera sa novog albuma, okosnicu repertoara su, očekivano, činili dobro poznati hitovi “Prodala me ti”, “Plakat’ ću sutra”, “Što je sa princezom moje vrele mladosti”, “Jači od sudbine”, uz trijumfalnu završnicu koju su donele evrovizijska “Vukovi umiru sami”, “Dok svira radio” i horski otpevana “Tamara”. Kroacija rekords Borisu je uručila priznanje za najboljeg izvođača 2021.

Željko Bebek, koji je neizostavan u Vodicama, na pozornicu se sa bendom peo obe večeri, potvrdivši da je u 77. godini u sjajnoj formi. U petak je održao izvanredan koncert, a sutradan je, u paradi hitova, izveo numeru sa naslednikom Zvonimirom, već dugo gitaristom njegovog benda Kakav otac, takav sin. Koncertni deo je u petak zatvorio Damir Kedžo.

Promovisan album “Plan B”

Drugog dana festivala promovisan je, između ostalog, prvi album “Plan B”, fondacije, osnivača Zorana Konevića. Okupljenima se obratila PR fondacije Jadranka Janković Nešić. Fondacija je osnovana s ciljem da se pomogne bolesnim i socijalno ugroženim muzičarima, a po jednu pesmu su na albumu izveli poznati muzičari iz Srbije i regiona: Đule Van Gog, Dragi Jelić, Maja Sar, Dejan Cukić, Alen Islamović, Dado Topić… Druge večeri na pozornici su se izmenjalo sijaset izvođača koji su predstavili po jednu numeru. Radi se o pesmama koje je publika već dobro upoznala, te je uglas pevala sa Indirom Levak, Lidijom Bačić, Jasminom Stavrosom, Mladenom Grdovićem, Zlatkom Pejakovićem, Vladimirom Kočišem Zecom… Festival u Vodicama je iskoristila grupa Feminem za povratak na scenu posle dugogodišnje pauze.

Bura more rashladila

Prognoze da će prvi od dva dana festivala proteći uz kišu nisu se obistinile. Učesnici i publika su uživali u lepom vremenu jer je nevreme “poranilo”, te je mnogima put do Vodica protekao uz padavine. Bura je, međutim, poprilično rashladila more. Vrućina jeste mamila na ulazak u vodu, ali su se prvog dana samo retki okupali. Sutradan je voda bila još hladnija, a temperatura mora svega 18 stepeni, te su se oni koji su se bućnuli mogli izbrojati na prste jedne ruke.