Vremenske nepogode i poplave izazvane izlivom bujičnih voda na području Kraljeva i Lučana pričinile su veliku štetu u domaćinstvima i poslovnim objektima. Privredna komora Srbije poziva ugrožene kompanije da se obrate najbližoj regionalnoj privrednoj komori i prijave problem, kako bi se što efikasnije našlo rešenje za bržu sanaciju štete i ponovno pokretanje proizvodnog procesa. 

Prema podacima Privredne komore Srbije – RPK Kraljevo, poplave su ugrozile više od 30 preduzeća i preduzetničkih radnji, među kojima su i najveća privatna preduzeća  smeštena u industrijskoj zoni Šeovac.

Usled prodora vode u proizvodne hale i magacinski prostor, došlo je do prekida proizvodog procesa. Na sanaciji i otklanjanju štete u poplavom devastiranim područjima angažovani su radnici poplavljenih preduzeća, Štab za vanredne situacije i Vojska Republike Srbije.

Povlačenjem vode, narednih dana, moći će da se sagledaju razmere pričinjene štete.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Moravički i Raški okrug učestvuju sa 4,8 odsto u bruto dodatoj vrednosti (BDV) koja je ostvarena u Republici Srbiji u 2017. godini, a ostvareni izvoz bio je 486 miliona evra.

Privredna komora Srbije, nakon prikuplanja preliminarnih podataka o obimu materijalne štete privrednih subjekata ovog regiona, obratiće se Vladi Srbije sa predlozima mera za saniranje posledica privredi regiona.

Adresa za pomoć u Kraljevu je Krizni štab u prostorijama Regionalne privredne komore Moravičkog i Raškog upravnog okruga. Kontakt telefoni za pomoć i informacije privrednim subjektima su: 036 / 334 655, 331 711, 334 175 ; E-mail: mirjana.tomovic@pks.rs i  zvonko.tufegdzic@pks.rs.

Izvor:
Vestionline

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime