Pixabay

Prethodne fotografije velikih kanala na Marsu i ogromnih valovitih formacija na površini nagoveštavale su da je u prošlosti bilo katastrofalnih poplava, a sada su naučnici iskoristili podatke koje je prikupio rover “Curiosity” na Crvenoj planeti da dokažu postojanje megapoplava u krateru Gale pre 4 milijardi godina.

– Identifikovali smo megapoplave prvi put korišćenjem detaljnih sedimentoloških podataka koje je prikupio rover ‘Curiosity’. Depoziti koje su ostavile megapoplave ranije nisu bili identifikovane podacima orbitera – izjavio je Alberto G. Fajren, koautor članka objavljenog u časopisu “Nature”.

Fotografije su napravile kamere na roveru “Curiosity” zadužene za posmatranje stena i minerala u krateru Gale. Ono što su zabeležile jesu sedimenti koji potiču od ogromnih poplava nakon što su se formirali “Mt. Sharp” i krater Gale.

Naučnici veruju da je poplave uzrokovao udar ogromnog meteora koji je stvorio dovoljno toplote da otopi led na planeti. U tom procesu su oslobođeni ugljen-dioksid i metan, koji su u kominaciji s vodom isparili i nakratko formirali toplu i vlažnu klimu.

To je dovelo do kiša na Marsu, a voda se s “Mt. Sharpa” slila i poplavila krater Gale.

Prisustvo vode može značiti prisustvo života.

Zbog toga NASA i druge svemirske agencije pokušavaju pronaći dokaze postojanja vode na drugim nebeskim telima u našem solarnom sistemu.

Sada je na roveru “Perseverance” da pronađe dokaze praistorijskog života nakon što sleti na površinu Marsa u februaru 2021. godine.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime