Poplave u Srbiji: Istok zemlje paralisan

0

Bujica u Kladovu nosila sve pred sobom
 

U opštinama Kladovo, Majdanpek i Negotin, u kojima je proglašena vanredna situacija, više stotina građana je evakuisano, dok se za nekoliko osoba traga.

Nadležni navode da su svi ugroženi u toku noći evakuisani, a da se onima koji su ostali pomaže tako što im se dopremaju hrana i voda.

 

U selu Podvrška najteže

Selo Podvrška u opštini Kladovo možda je i najviše stradalo u katastrofalnim poplavama koje su pogodile istočni deo Srbije. Kako javlja dopisnik ”Blica”, svedoci kažu da je dve tećine sela prekriveno muljem. Šteta je ogromna, a upravo je ovde zabeležena i jedina ljudska žrtva nepogode, kada je poginula jedna žena. Stanovnicima ovog sela potrebne su pumpe, hrana, higijenska sredstva, voda i pelene. Mnogi stanovnici ovih sela odbili su da se evakuišu, da bi mogli da spasavaju stoku koja je bila ugrožena vodenom stihijom.

Najteže je u selu Grabovici, gde se, praktično, napravilo jezero dubine i do metar i po, a očekuje se postavljanje pontonskog mosta. U Tekiju se hrana i voda doprema brodom iz Kladova, a teška situacija je i u selima Boljetin i Oreškovica u okolini Majdanpeka.

 

Načelnik sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Predrag Marić rekao je da u okolini Kladova nema životno ugroženih i da su sve službe spremne za najavljeni nivo reke Nere kod Kusića, čiji će vodostaj dostići granicu redovne odbrane od poplava.

 

"Nema opasnosti od velikih reka u Srbiji, upozoravili smo na bujičnu poplavu, ali ovakvu razmeru niko nije mogao da predvidi. Najvažnije da se ljudski životi sačuvaju", rekao je Marić za Radioteleviziju Srbije.

 

On je dodao da je i dalje najkritičnija situacija od Negotina do Kladova i da je do sada evakusano oko 400 ljudi. Prema njegovim rečima, evakusani su zbrinuti, a o njihovim kućama i imovini brinu pripadnici Žandarmerije.

 

 

Zbog obilnih padavina i velikog broja odrona kamenja i blata u istočnoj Srbiji, neprohodni su svi putni pravci koji vode ka Kladovu, saopštio je Auto-moto savez Srbije.

 

Pripadnici MUP-a Srbije do sada su evakuisali 400 osoba iz poplavljenih područja u Borskom okrugu, a helikopterska jedinica MUP-a evakuisala je više od 50 ljudi iz poplavom ugroženih podrucja, među kojima i jednu trudnicu iz mesta Kamenica.

U okolini Kladova stradala je starija žena, ali još nije utvrđen uzrok smrti. Kladovo je od ponedeljka odsečeno od sveta zbog izlivanja reka i pokretanja klizišta i odrona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here