pixabay.com

Popunjenost skladišta gasa u Austriji je trenutno na 80,37 odsto, čime je postignut prethodno utvrđeni cilj, i to mesec dana ranije nego što se predviđalo, saopštilo je Ministarstvo energetike.

Pošto Rusija i dalje dostavlja gas, nastavlja se skladištenje, pa je cilj da do 1. novembra strateške rezerve dostigne nivo od 20 teravatsati gasa.

Inače, Austrija ima, u odnosu na svoju privredu, veoma velika skladišta gasa, i ako su većim delom popunjena, ona pokrivaju godišnje potrebe za gasom. Strateške rezerve gasa inače iznose sedam teravatsati, ali zbog trenutne situacije treba da budu povećane na 20 teravatsati.

I skaldišta OMV-a su popunjena 97 odsto.

“Preduzeli smo sve kako bismo napunili naša velika skladišta i obezbedili sigurnost snabdevanja. Danas možemo da kažemo da smo dobro pripremljeni. Popunjenost naših skladišta je 80 odsto i dalje ih punimo”, istakao je austrijski kancelar Karl Nehamer u saopštenju.

On je podvukao da Austrija neće dozvoliti da je Rusija ucenjuje i naglasio da se smanjuje zavisnost, kako bi se povratila nezavisnost.

Ministarka energetike Leonore Gevesler ukazala je da Austrija mora da smanji zavisnost od ruskog gasa.

– Iako Austrija ima dobro popunjena skladišta za zimu situacija ostaje kritična jer Rusija nije pouzdan partner – istakla je ona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here