pixabay.com

Cena ruskog gasa za Moldaviju porasla je u januaru sa 550 dolara na 647 dolara za 1.000 kubnih metara, izjavio je Vadim Čeban, šef kompanije Moldovagaz za distribuciju gasa.

– Nabavna cena gasa je u januaru porasla sa 550 dolara na 647 dolara za 1.000 kubnih metara – rekao je Čeban za rusku agenciju Tas s.

Pres služba Moldovagaza pripisala je rast cena „nastavku poskupljenja na evropskim berzama gasa“.

„Moldovagaz će uložiti sve moguće napore da blagovremeno i u potpunosti plati aktuelne isporuke, kako bi na taj obezbedila njihov kontinuitet“, saopštila je kompanija.

U oktobru su Gasprom i Moldovagaz produžili ugovor o snabdevanju gasom na pet godina.

Kao osnova za cenu gasa koja se izračunava za tu zemlju uzeta je formula odnosa tržišnih cena gasa i nafte. U skladu sa novim ugovorom, u novembru je cena gasa za Moldaviju iznosila 450 dolara za 1.000 kubnih metara.

Jedan od glavnih uslova u novom ugovoru je blagovremeno izmirivanje računa i otplata dugova za gas moldavskih potrošača.

Ranije je portparol Gasproma, Sergej Kuprijanov, rekao da dug Moldovagaza prema ruskom gasnom holdingu iznosi 433 miliona dolara. Uzimajući u obzir i kašnjenje u izmirivanju obaveza, ukupan iznos duga dostiže 709 miliona dolara, navodi Tas s.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here