Pored Voždovca, u ovoj opštini se najviše kradu automobili

blic.rs
A. Čukić
Foto: Ilustracija

Opština Novi Beograd prva je u Beogradu po broju obijenih i ukradenih vozila, a u njoj se desi čak četvrtina svih krađa automobila u gradu.

Za Novim Beogradom sledi Voždovac, pa Zvezdara, Čukarica, Rakovica…

Najviše se u Beogradu kradu automobili marke „folksvagen“, „audi“, „reno“, „sitroen“, „pežo“,“škoda“ i „be-em-ve“. Razlog za to je, objašnjava Boško Sekulović, veliko tržište polovnih delova za ove marke vozila, pa tako lopovi, često, rasturaju ukradena vozila i prodaju ih u delovima.

Da bi se zaštitili, objašnjava Sekulović, građani treba da više polažu na zaštitu svojih vozila.

– Dobri alarmi odbijaju lopove, i mogu da ih odvrate od namere da ukradu vozilo. Takođe, treba voditi računa i o tome gde se parkira vozilo. Manja je verovatnoća da će biti ukradeno u prometnim i dobro osvetljenim ulicama – ističe Sekulović.

Na Voždovcu ukradu jedan automobil dnevno

Krajem jula i početkom avgusta, redakciji „Blica“ javilo se sve više sugrađana sa pritužbama da se sve više krade automobila na teritoriji Voždovca. Među njima i jedna od Voždovčanka kojoj je automobil ukraden početkom avgusta, kada joj je rečeno iz policije da se sumnja da je u pitanju nova kriminalna grupa koja krade vozila, a njima za sad nepoznata.

Iz MUP-a su negirali da postoji promena u statistici krađa automobila u slučaju beogradske opštine Voždovac, ali da se, u proseku, ukrade jedan automobil u ovoj opštini dnevno!

Međutim, prema rečima Boška Sekulovića, v.d. šefa Odseka za suzbijanje delikata na motornim vozilima ovakva statistika normalna za ovu opštinu.

– Nije se pojavila nikakva nova grupa na Voždovcu, već je za Voždovac ta statistika uobičajena. Otprilike se ukrade jedan automobil dnevno, i nije bilo ni porasta ni smanjenja broja krađa – objašnjava Sekulović.

„Ometači“ u tržnim centrima

U poslednjih godinu dana, lopovi su počeli da primenjuju i novi metod – uz pomoć ometača signala daljinskog ključa.

– Ako pritisnete dugme za za zaključavanje automobila, a vozilo se ne zaključa, moguće je da vas neko „ometa“. Ovaj metod naročito primenjuju na parkinzima velikih tržnih centara – objašnjava Sekulović.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime