pixabay.com

Kada putujete van granica svoje zemlje nije zgoreg da znate da su negde pravila značajno drugačija.

Tako na primer u Austriji, na primer, postoji takozvani porez na plavo svetlo, odnosno naknada koja se naplaćuje kada se pozove policija u slučaju nesreće. Ovaj porez je uveden 1986. godine i trenutno iznosi 36 evra.

Porez na plavo svetlo se primenjuje kada se policija pozove zbog nesreće u kojoj je pričinjena materijalna šteta, a razmena informacija među učesnicima nesreće je bila moguća. Ovo se odnosi i na nesreće u kojima je učestvovao automobil koji nije registrovan u Austriji. Osoba koja je pozvala policiju uglavnom plaća naknadu, ali ako nesreća nije bila krivica tog vozača, moguće je povratiti naknadu od osiguranja od odgovornosti osobe koja je proglašena krivom.

Ako je vozač delimično kriv, troškovi se dele i naplaćuje se izdavanje kopije policijskog izveštaja koju je zatražila druga strana koja je učestvovala u nesreći. Kopija takođe košta 36 evra. U slučaju da obe strane zatraže izveštaj o nesreći, svaka mora da plati porez na plavo svetlo.

Međutim, postoje situacije u kojima se porez na plavo svetlo ne naplaćuje. Ovo uključuje slučajeve kada svedok prijavi nesreću policiji, kada se osigurava samo mesto nesreće, kada je drugi učesnik saobraćajne nesreće pod uticajem alkohola i protiv njega se preduzimaju samo službene radnje (prepoznavanje, alkotestiranje, oduzimanje vozačke dozvole i slično), kada drugi vozač pobegne s mesta događaja i razmena ličnih podataka nije moguća, u nesrećama sa telesnim povredama, kada jedna od strana odbije razmenu podataka ili nema dokumenta vozila, i nakon nesreća sa divljim životinjama ako se ne traži izveštaj, piše Večernji.hr.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here