ATAImages
Patrijarh Porfirije

Patrijarh srpski Porfirije objavio je danas u Skoplju da je Sveti Sabor Srpske pravoslavne crkve doneo odluku da odobri, blagoslovi i prizna autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve – Ohridseke eparhije (MPC-OA).

Patrijarh SPC je tokom besede, na zajedničkoj liturgiji u Sabornom hramu u Skoplju na praznik Svetog Chirila i Metodija, rekao da se neopisivo raduje, jer se pred našim očima zbiva čudo čiji smo mi deo.

– Učesnici smo čuda, ono što je bilo razdvojeno od 1967. godine (kada je počeo raskol), Gospod nas je udostojio da bude isceljeno – rekao je patrijarh SPC.

Porfirije je rekao da zato donosi vernicima u Makedoniji radosnu vest:

– Sabor SPC je jednoglasno izišao u susret molbi MPC-OA, te Sabor naše crkve blagosilja i odobrava, prihvata i priznaje autokefalnost – preneo je Porfirije, nakon čega je usledio gromoglasni aplauz koji je trajao više minuta.

Takođe, kazao je da je Sabor stavio u dužnost Sinodu SPC i patrijarhu da zajedno i u saradnji sa arhipeiskopom Stefanom i Sinodom MPC-OA razradi sve tehničko-orgnizacione detalje i da će nakon toga uslediti crkveno proglašenje zvaničnim aktom.

I biće obaveštene sve pomesne crkve i pozvane da i one prihvate status autokefatlnost MPC-OA, naveo je Porfirije.

– Mi smo sigurni braćo i sestre da će i sve druge pomesne pravoslavne crkve sa radošću dočekati ovu vest i da će se radovati da raste Gospod naš i crkva njegova – naveo je Porfirije.

Sve vas smeštamo u naša srca i molitve i vas molimo da nas primite, poručio je Porfirije.

– Braćo arhijereji, braćo i sestre, verni narodi ove predivne i blagoslovene zemlje, ukrašene najlepšim biserima pravoslavne duhovnosti i svetinjama božijim i mestima na kojima smo se vekovima podvižnici božiji molili i prolivali suze pokajanja za spasenje sveta i ljudskog roda. Radujmo se danas, jer nas je Gospod pogledao i jer se sa nama danas radujemo čitava crkva, raduju se i nebo i zemlja. Raduje se onda kada se braća vole, radujemo se i mi što smo posle 55 godina služili svetu liturgiju, najpre u Beogradu, a onda i u Skoplju.

Patrijarh SPC je istakao je da je sve od Boga koji nije postavio granice da se narodi dele i budu međusobno suprostavljeni jedni drugima, već da granice znače mogućnost da se svaki narod bolje organizuje kako bi svoj poseban pečat i darove koje je od Boga dobio umnožavao i rastao, a ne da bi se zatvorio u sebe i bio samozaljubljen.

– Bog je stvorio različitost i dao svakome dar posebnosti, da bi sebe mogao da daruje drugom, kao i narodi daruji sebe drugim narodima i da se ugrađuju u zajednicu sa drugim narodima, obogatili druge narode sobom i sami bili obogaćeni drugim narodima – naveo je patrijarh.

Takođe, kazao je da smo mi primili pravoslavu veru od naših svetih predaka, od Svetog Chirila i Metodija, slovenskih apostola koji su svedočili Hrista, kao i od Svetog Klimenta i Nauma i od Svetoga Save i drugih.

Kako je rekao Porfirije, menjaju se granice i sigurno će se opet menjati, ali crkva Hristova se nemenja.

Podsetio je da je apostol Pavle govororio – molim vas braćo da među vrama ne bude razdora i da budete utvrđeni u istoj reči.

– Video sam pre neki dan i vidim i sada ljubav u očima svih vas i vidim obavezu, zadatak i poruku, a to je da su vaša ljubav i molitve ovde, kao i u Beogradu, pomogle da se prevaziđu isključenja i učinjeno je čudo – da razumemo da smo jedni i jedni drugima potrebni, kao i da ne možemo jedni bez drugih. Zbog vasih molitvi i u Beogradu i molitava svih svetih uspostavili smo jedinstvo – naveo je Porfirije.

Na kraju besede izljubili su se patrijarh Porfirije i arhiepiskop makedonski Stefan, nakon čega je usledio veliki aplauz i neskrivena radost vernika.

Makedonski Plus info prenosi da je istovremeno stigla vest da je pismo za autokefalnost primljeno u Carigradu i da će 10. juna na 50. godišnjicu MPC predstavnici te crkve služiti zajednicku liturgiju sa u Vaseljenskoj patrijaršiji u Fanaru.

1 COMMENT

  1. Autokefalnost (grčki Αυτο–κεφαλυ) označava izvorno samostalnost, nezavisnost. Od koga treba da budu samostalni oni koji se nazivaju hrišćanima? Od svoje braće, od Boga? Od države? Dakle u pitanju je čisto politički pijetet da se jedna crkva ne bi zamerila drugoj \’sestrinskoj\’ crkvi, da bi odluke donosila sama, a u slučaju međudržavnih problema i rata kakve 3 meseca gledamo u Ukrajini da bi se dodvorila vlastima na čijoj se teritoriji nalazi! Takvo postupanje Biblija naziva licemerstvom i Isus je takve nazovi hrišćane osudio još u prvom veku n.e. jer su deo sveta kojim vlada Satana i važnije im je ljudsko mišljenie i odobravanje od Božjeg (Jovan 12:43).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here