Foto: ĐORĐE BALAŠEVIĆ OFFICIAL - YouTube/PrintScreen
Đorđe Balašević

Čuveni kantautor Đorđe Balašević preminuo je 19. februara prošle godine u 68. godini u Novom Sadu od posledica koronavirusa.

Legendarni umetnik iza sebe ostavio je neutešnu suprugu Oliveru, ćerke Jovanu i Jelenu i sina Aleksu.

S obzirom na to da se bliži godišnjica smrti Panonskog mornara, na svom nalogu na društvenoj mreži Fejsbuk oglasila se Balaševićeva ćerka Jelena i otkrila da porodica neće održati jednogodišnji pomen.

Mlada umetnica i rediteljka u svom obraćanju govorila je o svom ocu i obrazložila odluku porodice.

– Obeležavati dan kad je neko tvoj otišao sa ovog sveta, nije nešto što se ikad praktikovalo u našoj kući. Ne zbog “nedostatka poštovanja” nego upravo suprotno. Tog nekog sećaš se svaki dan, srećeš ga u bezbroj malih dnevnih događaja, od ulice kojom ste prolazili, pesmi koju ste komentarisali, sportskom događaju, susretu sa zajedničkim likovima… I ne, nije ti potreban taj datum u godini da bi obeležio svoje sećanje na tog nekog. Od svih prelepih i predragocenih dana koje provedeš sa tim nekim, gotovo je uvredljivo obeležavati baš taj dan. Oni koji su slušali i razumeli Đoleta, setiće se da je on tu neminovnost u svom fazonu zvao “formalnost koju treba da obavim”… Dan kad sam rođen, Sveti Luka, Bogojavljenska noć, Prvi januar popodne, Noć kad je Tisa nadošla, i tako dalje, da ne govorim o tome da je napisao i knjigu koja u svom nazivu ima i Kalendar… Pa sigurno možemo da izaberemo neki drugi datum koji bi daleko adekvatnije išao uz imidž Večitog klinca koji nas je tolike godine radovao… Ako želimo da pokažemo svoje poštovanje, zahvalnost, ljubav i sreću što smo voleli nekog, logičnije je da to bude dan kad je on stigao na ovaj svet… A ne otišao sa njega… Dakle, samo za one koji drugačije gledaju na sve to: svećama je mesto, zna se gde… Imajte poštovanja i razumevanja prema nama koji živimo u Jovana Cvijića… Mislim da nema potrebe dalje da objašnjavam zašto… Te sveće imaju svoj pridev koji izbegavam da koristim sada, ali odnosi se na lokaciju… A to nije porodična kuća… Svi vi ostali koji kapirate, izvinite što moram tako direktno da se obratim… To je samo za malobrojne likove koji su se prošvercovali u fanove, ubrljali nam ime i imidž pravih Đotova, bavili se time ko je šta od nas obukao, rekao, napisao, zabranjivao i druga lupetanja zaludnih koji su pogrešno doživeli mog oca na prvom mestu… Što se mene tiče, ma koliko to grubo zvučalo, oni koji od čitavog tog života i njegovog bezvremenog dela izaberu da obeležavaju taj datum, nisu ništa ukapirali Đoleta. Ne pitajte me kako znam… – napisala je Jelena.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here