Z. M.
Tradicija: Jedinstvo od 2003. obeležava Savindan

Najstariji naš klub u Donjoj Austriji, Jedinstvo iz Švehata, organizovalo je tradicionalnu Svetosavsku večeru. Jedinstvo je Svetog Savu od 2003. obeležavalo porodičnom večerom koja je kasnije prerasla u Svetosavski bal, da bi se ponovo vratili prvobitnom načinu obeležavanja praznika posvećenog prvom srpskom prosvetitelju.

Večeri su prisustvovale porodice, među kojima i one sa više dece. Mališani su se obradovali što mogu da neguju lepu tradiciju i druže se te večeri. Uz to, Krsta Petrišorević, predsednik kluba, za decu je pripremio Svetosavske paketiće pune slatkiša.

Krstina supruga Mira spremila je brojne delikatese koji su služeni na večeri. Tako su prisutni mogli da uživaju u pihtijama serviranim u posebnim glinenim posudama, uz domaće projice.

Glavno jelo bio je čorbasti pasulj sa kobasicama sa domaćim lepinjama.

– Pošto je pripremljeno svega u velikim količinama svi su mogli da ponesu i kućama, pa nije ništa ostalo. Celo veče bilo je lepo i zabavno i podsetili smo se na praznik koji slavimo već više od dve decenije – rekao je Petrišorević.

On je posebnu pažnju posvetio pripremama za obeležavanje ove velike slave. Najavu da će kao i svake godine biti održana Svetosavska večera on je objavio još krajem prošle godine i od tada su krenule prijave.

– Po običaju prijave su tekle sporo i trajale gotovo do dan pre večere. Ali to me nije zabrinjavalo jer mi imamo stalne goste, to jest prijatelje i članove kluba – objasnio je Petrišorević.

Kaže da je pazio da večera bude porodična i nije dozvolio da na nju dođe neko ko bi mogao da napravi skandal, pa je bio prinuđen i nekima da otkaže.

Kako bi ispoštovao sve običaje Petrišorević se obratio i crkvi zamolivši sveštenika da, kao što je nekada bio slučaj, dođe osvešta slavski kolač i obavi druge verske obrede. Međutim, njegova molba nije uslišena, ali to nikako nije pokvarilo Svetosavsku večeru. Umesto sveštenika sve što nalaže tradicija obavio je član kluba Mića Pudarević.

Kako bi se svi upoznali sa običajima pušten je video-snimak proslavljanja Svetog Save.

Sijale od sreće: Male lepotice sa Petrišorevićem

Devojčice oduševljene

– Naš Svetosavski bal bio je nekad poznat po izboru lepotice bala, sa više desetina kandidatkinja. Tradicija balova prekinuta je neku godinu pre korone, ali nastavili smo da proslavljamo Svetog Savu – priča Petrišorević.

Kako bi nastavili tradiciju on je pripremio krunice i lente za četiri devojčice koje su došle na ovo veče. Za mis večeri proglašena je Andrada Barbulović, prva pratilja bila je Ana Mitrović, a druga pratilja Marija Pejić Tukuljac, dok je četvrto mesto pripalo Mili Marinović.

Devojčice su bile oduševljene inicijativom predsednika Jedinstva.

Zajedno i 9. marta

Tokom večeri mnogo se razgovaralo i o budućim aktivnostima i druženjima. Tako je dogovorena i proslava Dana žena, te je druženje zakazano za 9. mart.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here