EPA/Ronald Wittek
Bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko

Bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko ocenio je danas da je ulazak Ukrajine u NATO neophodan i Ukrajini i Evropi.

On je u autorskom tekstu za Njuzvik istakao da bi snažna i borbena Ukrajina, sa oružanim snagama koje u potpunosti ispunjavaju uslove za članstvo u NATO-u, bila moćna prednost Alijanse i garancija efikasne odbrane od svake buduće ruske agresije.

– Ako je potpuna invazija Rusije na Ukrajinu bilo šta dokazala, to je da se Kremlj nikada ne bi usudio da započne rat da je Kijev deo snažnog saveza, uprkos svim Putinovim pretnjama. I sami ruski zvaničnici su priznali da su pogrešno izračunali spremnost Zapada da pokaže solidarnost i jedinstvo sa Ukrajinom – dodao je Porošenko.

On je takođe kritikovao izraelski bezbednosni model za Ukrajinu i rekao da on možda neće doneti mir i bezbednost Evropi.

Kako je dodao, takozvani izraelski model uključivao bi pomoć i obuku u oružju velikih razmera, neke bezbednosne garancije, ali znatno manje od punopravnog članstva u NATO-u.

– Ukrajina i Izrael se suočavaju sa različitim geografskim uslovima i terenima, a naši neprijatelji nisu čak ni u istoj kategoriji. Razočaraću one koji misle da će izraelski model odvratiti Rusiju i doneti mir i bezbednost Evropi. Sasvim je moguće da bi rezultat bio suprotan – istakao je bivši predsednik Ukrajine i upozorio da pozicija Ukrajine van Alijanse može “raspaliti apetit” Moskve i doprineti rastućoj nestabilnosti situacije.

On je podsetio da “vanblokovski status Ukrajine” nije uspeo da odvrati rusku agresiju 2014. godine, kao ni posle toga.

– Događaji iz 2014. i 2022. godine dokazali su da je sastanak NATO-a u Bukureštu 2008. godine, gde su ohrabrene ambicije Ukrajine da se pridruži Alijansi, Evropi dao samo iluziju mira, koju je Rusija vešto iskoristila da se pripremi za invaziju punog razmera – dodao je.

Prema njegovim rečima, članstvo u NATO-u je jeftinija opcija od izraelskog modela, pošto su neformalnije bezbednosne garancije skupe i ekonomski i politički, dok je, kako je ocenio, kolektivna odbrana daleko efikasnija.

Porošenko je poručio da članice NATO-a na samitu koji sutra počinje u Vilnjusu ne bi trebalo da gube vreme na alternative i rešenja, niti da ponove greške iz Bukurešta 2008. Ukrajini su potrebne čvrste garancije članstva u NATO i zvaničan poziv za pristupanje.

– Zapamtite da je Ukrajina garant evropske bezbednosti, a ne njen primalac. Samo će pristupanje Ukrajine NATO-u konačno zatvoriti vrata neoimperijalnim snovima Rusije, koji će možda trajati i posle Putina – istakao je Porošenko i upozorio da bez ukrajinske pobede u ratu protiv Rusije, neće biti bezbednosti u Evropi i svetu uopšte.

Na Samitu u Vilnjusu, u Litvaniji, lideri NATO-a razgovaraće o bezbednosnim pitanjima u Evropi i svetu, a jedna od tema je i zahtev Ukrajine da što pre pristupi Alijansi.

2 COMMENTS

  1. MH17. Ko poubija one ljude sto su krenuli na odmor? Ruski projektil. Genocid nad Rusima???
    Koliko priznata istorijska nauka zna, Rusi su izvrsili genocid nad narodima Sibira, Kamcatke, preseljavanje naroda iz Cecenije, unistavanje Tatara Krima, naroda Kavkaza, naroda Centralne Azije, i to od Ruskog carstva sve do danas.
    A trenutno najveci genocid nad ruskom omladinom vrsi njihov lider Putin.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here