EPA/Stephanie Lecocq
Hašim Tači

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević ponovio je danas da predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači nije pozvan na Samit procesa saradnje Jugoistočne Evrope (SEECP) u Banjaluci kao, kako je naveo, predstavnik države, već na način na koji je Beograd pristao da budu pozvani predstavnici Prištine.

– To je za nas u Srpskoj najvažnije. Dok god su SNSD i Milorad Dodik na vlasti u Srpskoj za BiH će Kosovo i Metohija biti isključivo sastavni deo Srbije, i to se neće promeniti – rekao je Kovačević za Srnu, a prenosi RTRS.

Kovačević je to rekao nakon što je ministar spoljnih poslova u Savetu ministara u tehničkom mandatu Igor Crnadak naveo, kako su prenele Nezavisne novine pozivajući se na Srnu, da su Dodik i on prilikom slanja pozivnih pisama predstavnicima prištinskih institucija za prisutvo međunarodnim skupovima u BiH sve uradili po predviđenim procedurama.

Kovačević je ocenio da je nedopustivo poređenje koje pravi Crnadak sa njegovim prošlogodišnjim pozivom kosovskom ministru spoljnih poslova Bedžetu Pacoliju da poseti Banjaluku.

On je naglasio da je Crnadak u pozivnom pismu Pacolija uvažio kao zamenika premijera i ministra spoljnih poslova, za razliku od Dodika koji je, kako navodi, u ime tročlanog Predsedništva, uputio pismo Tačiju i uz njegovo ime stavio samo grad Prištinu.

Kovačevih je upitao Crnadaka “kako je i čega je Pacoli ministar spoljnih poslova i zamenik premijera ako BiH ne priznaje Kosovo kao državu”.

Crnadak je prethodno ocenio da je prašina, koja se podigla, pokazala koliko su bili, kako je naveo, prizemni prošlogodišnji napadi na njega i člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića kada je poziv upućen Pacoliju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here