Hadži Marko Vujičić

U subotu, u 18 časova, u svečanoj sali Specijalne bolnice za rehabilitaciju Banja otvara se izložba “Portreti patrijarha Pavla”, autora Hadži Marka Vujičića, a ujedno će biti promocija knjige “Vujanski krst patrijarha Pavla”, autora dr Slobodana Radulovića.

Hadži Marko Vujičić, teolog i putopisac bio je dugogodišnji urednik fotografije “Pravoslavlja”, novina Srpske patrijaršije, a želja mu je da izložba ukupno 33 portreta patrijarha Pavla nastala u periodu od 2003. do 2009. godine, budu predstavljeni u svim onim mestima po Srbiji koja su imala važnosti u životu najpopularnijeg srpskog poglavara.

– Banja Koviljača je mesto gde je mladi Gojko Stojčević, tokom Drugog svetskog rata radio kao vaspitač i veroučitelj za svu izbegličku decu iz tadašnje NDH. Upravo u tom mestu on se, spašavajući jedno od tih siročića da se ne udavi, prehladio i teško oboleo na plućima. Doktori su ga otpisali, zbog čega je otišao u manastir Vujan gde se iscelio molitvama na grobu vujanskog Svetitelja – priča Hadži Marko Vujičić koji je zbog svojih fotografija nagrađivan najvišim odličjima poput zlatne medalje regenta Aleksandra Karađorđevića, zlatne medalje kralja Petra I Karađorđevića i medalje vojvode Stepe Stepanovića od Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine.

Slobodan M. Radulović je autor knjige “Vujanski krst patrijarha Pavla” koja je do sada imala više izdanja, a u “Pravoslavlju” je objavio veliki broj reportaža, putopisa i izveštaja o crkvenim događajima.

Doktor ekonomskih nauka, Radulović je 2018. godine objavio i knjigu “Korupcija i ekonomski razvoj” koja je predstavljena u Moskvi na svetskom antikorupcijskom forumu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here