Hadži Marko Vujičić

U Domu kulture u Kosjeriću sinoć je otvorena velika izložba “Portreti patrijarha Pavla”, Hadži Marka Vujičića, fotoreportera “Vesti” i dugogodišnjeg urednika fotografije “Pravoslavlja” – novina srpske Patrijašije.

Reč je o 33 porteta koje je autor napravio u periodu od 2001. do 2008. godine tokom putovanja 44. poglavara SPC po Srbiji, ali i dijaspori.

Pozdravljajući okupljene, Slaviša Perišić, direktor Doma kulture u Kosjeriću rekao je da je velika čast da se izložba o patrijarhu Pavlu nađe i u ovom gradu.

Izložba je deo projekta opštine Mladenovac i autora da se obiđu sva mesta u Srbiji i rasejanju, a posebno ona koja imaju direktne veze sa životom “živog sveca”, kako su još za života nazivali patrijarha Pavla.

Zoran Jocić, član Gradskog veća opštine Mladenovac zadužen za kulturu navodi da je veliko interesovanje javnosti za izložbu portreta patrijarha Pavla, ali je zbog pandemije Covid-19 izložba mirovala u Muzeju grada Mladenovca.

– Zahvaljujući popuštanju mera borbe protiv pandemije i izložbu smo ponovo učinli dostupnom javnosti čitave Srbije – izjavio je Jocić i najavio da se priprema još jedna izložba sa sličnom tematikom.

Hadži Marko Vujičić je objasnio da 33 izložena portreta imaju direktnu simboliku po broju godina koliko je patrijarh Pavle proveo služeći na Kosovu i Metohiji kao episkop raško-prizrenski, ali i zato što je toliko godina imao Isus Hristos kada je razapet na krst.

– Blaženopočivši patrijarh srpski Pavle bio je duhovni gorostas koji je obeležio 20. i početak 21. veka. On je bio na čelu broda Srpske pravoslavne crkve u veoma teškom vremenu raspada SFRJ, građanskog rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, teškog perioda sankcija međunarodne zajednice, pada Republike Srpske Krajine, egzodusa srpskog naroda iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ali i NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije. Te posledice agresije i danas osećamo – istakao je Vujičić i dodao da je period dok je na čelu SPC bio patrijarh Pavle obeležilo “nacionalno buđenje”.

– Taj period će ostati upamćen kao vreme vraćanja Bogu i traženje puta bogopoznanja, izgradnji hramova, vraćanju Svetog Save kao školske slave, uvođenju Verske nastave u srednje i osnovne škole, kao i povratku Spasovdanske litije na ulice Beograda, naše prestonice… – kazao je autor izložbe.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here