Ministarstvo odbrane Srbije

Ministarstvo evropskih i spoljnih poslova Albanije (MEFA) pozvalo je Srbiju da povuče svoje oružane snage raspoređene na jugu Srbije, u blizini administrativnih prelaza sa južnom srpskom pokrajinom.

U saopštenju MEFA se navodi da Albaniju posebno brinu izveštaji o srpskim vojnim snagama upućenim, kako se dodaje, “blizu granice sa Kosovom” i vojnim avionima koji lete blizu i iznad, kako navode iz tog ministarstva, „vazdušnog prostora Kosova i izazivaju tenzije“.

Te tenzije, kako navodi albansko Ministarstvo, „podstiču pojedince da izazivaju nemire i nasilje i imaju za cilj destabilizaciju Kosova“. Takvi postupci su, tvrdi MEFA, „u suprotnosti sa međunarodnim sporazumima čiji je cilj obezbeđivanje bezbednosti i stabilnosti u tom delu regiona“.

„MEFA poziva Srbiju da povuče svoje oružane snage raspoređene blizu granica Kosova i radi na hitnoj deeskalaciji“, navodi se u saopštenju u kom se poziva na povratak na dijalog.

Ministarstvo je „veoma zabrinuto zbog eskalacije situacije na severu KiM i najoštrije osuđuje vandalska dela koja su počinjena na severu KiM“, gde su, kako se dalje tvrdi, „pojedinci zapalili kancelarije za registraciju vozila u Zubinom Potoku i oštetili sličnu kancelariju u Zvečanu“.

„Ništa ne može da opravda upotrebu nasilja, nanošenje štete javnoj imovini i nepoštovanje vladavine prava“, ocenjuje MEFA.

Ovo Ministarstvo traži da se počinioci izvedu pred lice pravde.

5 KOMENTARA

  1. Какве везе има албанија са територијом Србије. Треба људима објаснити где су границе које државе.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime