A. Čukić
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je crnogorsku vlast da se urazumi i ne objavljuje rat Bogu.

On se oglasio nakon što je Vlada Crne Gore utvrdila predlog zakona o slobodi veroispovesti.

Mitropolit je poručio da nije lako protiv Boga ratovati i da ko god je Bogu objavio rat “zna se kako je završio”, objavljeno je na sajtu Mitropolije.

Izrazio je i nadu da će Bog da urazumi, kako je rekao, one koje je vreme izbacilo na površinu, na vlast u Crnoj Gori da ne objavljuju rat protiv Boga.

– Nisu oni prvi. Od prokletoga cara Dukljanina Dioklecijana i Nerona, pa onda redom do naših vremena bilo je tih bogoboraca, čitave imperije. I od nijedne danas nema strva. Poslednja moćna bogoboračka imperija bila je ona boljševičko-titoistička. Ko se nadao da će ona da nestane i propadne! Nema danas nje, ali ima, nažalost, njenih naslednika, i ovih na Zapadu koji se sve više odriču Hrista Boga i Njegove istine, Njega kao puta istine i života – kazao je Amfilohije.

On je naveo da “novotitoisti, sledbenici naših titoista, nastavljaju to bogoborno delo svojih prethodnika bezbožnika”.

“Ni titoisti nisu otimali hramove već zemlju”

Pitajući kome sad treba da pripadne manastir Svetog Vasilija Ostroškog, kazao je da čak ni posleratni bezbožnici nisu otimali hramove već zemlju, ističući da je Crkva pravoslavna u Crnoj Gori ovih dana od ministra pravde tražila da se prvo vrati ono što je oteto i opljačkano od Crkve Božije posle rata.

– Evo kako oni odgovaraju, neće da vraćaju, nego hoće da nastave i dalje! Neće dati Bog! Ja se nadam i molim Bogu da im prosveti razum, savest i svest da se vrate sami sebi, svetinjama i svetim ocima našim. Ukoliko bi nastavili započeto delo otimanja i gonjenja Crkve, to bi bio stid i sram Crne Gore i Crnogoraca – naveo je Amfilohije.

Vlada Crne Gore usvojila je Predlog zakona o slobodi veroispovesti, koji podrazumeva da sve verske zajednice moraju dokazati da su pre 1918. bile vlasnici crkvene imovine, inače će im biti oduzeta, a tom predlogu oštro se protivi Srpska pravoslavna crkva.

Potpredsednik Vlade Zoran Pažin izjavio je nakon sednice Vlade da su u potpunosti uvažene preporuke Venecijanske komisije. Venecijanska komisija je u junu podržala nameru Vlade u Podgorici da na moderan način uredi tu oblast, ali i ukazala da nema preknjižavanja verske imovine bez odluke suda.

3 COMMENTS

  1. Uspostavljanje pravde nije rat sa Bogom Risto, ti si sa njim na ”ratnoj stazi”, jer podržavaš nepravdu, prevaru i lopovluk.

  2. МА иди вала и Ти “Флама(н)тес, ко си да си, својој кући и скини се више са ових портала и Политике и Вести, ваздан нешто лупеташ без аргумената!!! Досадан си!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here