EPA-EFE/RAINER KEUENHOF
Angela Merkel

Bivši diplomata Zoran Milivojević kaže da posete Angele Merkel nikada nisu protokolarne i da osim što želi da osigura svoje nasleđe na Balkanu, prilikom predstojeće posete Srbiji nemačka kancelarka donosi i važnu političku poruku čiji delovi o Kosovu će biti neprijatni za Beograd.

– Pogotovo ona poruka koja se tiče nepromenjivosti nemačke politike za Zapadni Balkan i nepromenjivosti granica, pri tome granica onako kako ih Nemačka vidi sa nezavisnim Kosovom. Ona će naglasiti i ostaviti budućem kancelaru da je ta politika nepromenjiva i to svakako ne može biti prijatno – kaže Milivojević uoči posete Angele Merkel Beogradu 13. septembra.

Biće to po svemu sudeći poslednja međunarodna poseta pre izbora 26. septembra posle kojih će Merkel sići sa evropske političke scene kojom je dominirala poslednjih 16 godina.

Pretpostavke o čemu će biti reči na sastanku predsednikom Srbije su različite.

Čovek koji je bio na sastanku G7 između američkog predsednika i nemačke kancelarke Jan Heker, koji je umro iznenada pre pet dana, smatra se najzaslužnijim za to što Angela Merkel u svoju verovatno poslednju diplomatsku posetu kao kancelarka dolazi u Srbiju i na Zapadni Balkan.

– To je inače čovek koji je bio glavni spoljnopolitički savetnik koji se posebno bavio Zapadnim Balkanom. Taj čovek, koga je Vučić proglasio velikim prijateljem Srbije je organizovao ovo putovanje, moguće još u julu – kaže novinar DW Nemanja Rujević.

Tokom duge vladavine Angele Merkel nada u proširenje EU na Zapadni Balkan zamenjena je projektom “Berlinski proces“ koji je trebalo da pripremi balkanske zemlje za članstvo.

– Meni se čini da Angela Merkel duguje mnogo Zapadnom Balkanu, jer tom regionu je još 2003. obećano članstvo u Evropskoj uniji, a tokom njenog mandata nije se na žalost Bog zna šta desilo –  kaže Rujević.

Merkel u Beograd stiže u ponedeljak posle podne. Predviđen je susret tet-a-tet sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i zajednička konferencija za novinare, ali i susret sa predstavnicima nevladinih organizacija iz svih zapadnobalkanskih zemalja.

Merkel u utorak ujutro iz Beograda putuje u Tiranu gde će se sastati sa predsednicima i premijerima ostalih zapadnobalkanskih država.

7 COMMENTS

  1. Drska i bezobrazna nemica,,umesto da puzi na kolenama i da moli za oproštaj za sve zločine koje su nam naneli,,ona dolazi da nam deli lekcije

    • U pravu si 100%
      Sa njima samo oprezno jer će Germani uvek pokušavati da unište slovene, ako ne mogu da ih imaju u robovlasničkom položaju naravno.

  2. “Непроменљиве границе” Кад су Срби у питању границе су променљиве само кад то Швабама одговара. Нико се није бунио кад су те “границе” прављене после Другог Светског рата. А зашто се Срби нису бунили??? Срби су божански народ, дозвољавају да их свако јаше зато што им је увек сигурно царство небеско. И данас кукају и блеје, није им јасно шта их је снашло, после братства-јединства, Аустро-Угарског каплара, чију лешину још увек чувају на украденој земљи на Дедињу у Београду.
    Помози Боже ако може!!!

  3. Koga to interesuje neka prestane da huska preko albanaca i da stvara atmosferu rata. Dosta je bre.

  4. Svi komentari su ok dok fru merkel ne klekne na svojim krvavim stratistima u Srbiji nema sa njom razgovra.Tek posle toga da razgovaramo o oprostu.A posto ona to sigurno nece da uradi onda i nema sta da trazi u mojoj Srbiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here